Депутатите от ГЕРБ: Новото правителство дърпа всичко назад
Депутатите от ГЕРБ: Новото правителство дърпа всичко назад / Дарик Русе, Искра Георгиева

Ако спре плавното повишаване на възрастта за пенсиониране, това ще е грубо нарушениe на изискванията на Европейския съюз. Така депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова коментира намерението на Коалиция за България да замрази повишаването на възрастта за пенсиониране. България е с най-ниската възраст и стаж за пенсия, а наскоро Европейската комисия ни критикува, че не правим нищо в посока изравняване възрастта на мъжете и жените, каза още Ангелова. Проблемът с демографската криза е голям и пенсионната система издъхва. В момента броят на работещите и на пенсионерите е почти изравнен, а пенсионният фонд е с дефицит над 2 милиарда лева, заяви депутатът от ГЕРБ. А що се отнася до проблема с младежката безработица има достатъчно средства по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Светлана Ангелова и колегите й депутати Десислава Атанасова и Пламен Нунев дадоха първата си пресконференция за журналисти след началото на новия си мандат като народни представители. На въпрос какво оставят след себе си, бившият здравен министър заяви, че ГЕРБ не е залагало „бомби”, че ще има стабилност и че има органи, които могат да проверят, и да установят, че нередности няма. Тя нарече новото правителство кабинет на шуробаджанащината, защото хората в него били събрани на принципа „приятели и роднини”. Това, че не сме в Пленарна зала е нашият протест, но това е временна мярка, заяви Пламен Нунев.

Не сме абдикирали, напротив, сега очакваме разпределението на комисиите. Там пък се готви друга безумна промяна, сигнализира депутатът от ГЕРБ. Възможно е да се гласува такава промяна, според която комисиите да могат да заседават и без кворум. Такова нещо ние никога не сме си позволявали, казаха народните представители. Според тях всичко, което предприема новото правителство като първи стъпки е крачка назад.