Българи и румънци обмениха опит в земеделието
Българи и румънци обмениха опит в земеделието / снимка:Областна администрация

Съвместната българо-румънска земеделска работна група посети на 11 юни общините Расучени и Извоареле в окръг Гюргево. В него взеха участие представители на администрации, институции, фермери и земеделски производители от област Русе и окръг Гюргево. Българската делегация беше водена от Станимир Станчев, заместник областен управител на Област Русе и Думитру Гаврила, заместник председател на Окръжен съвет Гюргево. Заседанието на комисията стартира с посещение на информационен пункт ЕКО-БИЗ в Община Извоареле.

Пунктът е изграден по трансграничен проект „Екологични трансгранични действия за интегрирана бизнес зона – ЕКО БИЗ” изпълнен в партньорство между Окръжен съвет Гюргево, Бизнесцентър за подпомагане на МСП – Русе, Русенски Университет „Ангел Кънчев”, Национален научноизследователски институт за текстил и кожа, Букурещ, Национален селскостопански научноизследователски институт Фундуля, Кълъраш. В рамките на проекта са изградени 5 информационни пункта, като 2 от тях са позиционирани в гр. Русе – в Русенски университет и в Община Русе. Достъпът до съдържащата се в тях информация е свободен.

Създаден е и web portal: http://ecobiz.cjgiurgiu.ro, на който се поддържа база с данни за български и румънски земеделски производители на английски, български и румънски език. Областна администрация се ангажира съвместно с Областните дирекции по земеделие в Русе и Гюргево да предостави информация за нейното актуализиране и допълване. Практическата част се проведе във ферма SCAGROSEB SRL в община Расучени, където членовете на групата се запознаха с добра практика по отношение на отглеждане на царевица, жито, ечемик, рапица и управление на кравеферма. Собственикът сподели че обработва 1700 ha земя, като 850 ha са житни култури, 380 -  рапица, по 200 – слънчоглед и царевица, люцерна и други култури. В кравефермата си отглежда 400 крави, от които 200 са предназначени за млеконадой, 100 за репродукция и останалите са юници.

Млеконадоят е изцяло механизиран, даващ възможност да бъдат едновременно обслужени 16 крави.  Машинно тракторният парк е напълно оборудван с най-модерна техника в областта на земеделието. Екип от 40 човека осъществява всички процеси във фермата вкл. ветеринарно санитарния контрол и охранителната дейност в обекта. По време на дискусията стана ясно че добивът, субсидиите, цената на продукцията и начинът на изкупуването  не се различават съществено от тези в област Русе. Например изкупната цена на млякото е около 0,28 евро, а средният млеконадой на ден от крава е 24 литра.

 

Посетените общини Извоареле и Расучени са побратимени със Сливо поле и имат успешно реализирани трансгранични инфраструктурни проекти в програмния период 2007 – 2014 година. По щастливо съвпадение, пътят, свързващ посетените обекти е изграден по един от тези проекти. Заседанието беше организирано от Окръжен съвет Гюргево, Областна администрация Русе, Трансграничен Бизнесцентър „Данубиус“ и Асоциация Еврорегион „Данубиус“.