/ iStock/Getty Images
"Община Разград започна кампания по безплатно чипиране на домашни кучета. Стартиралите през октомври дейности се реализират по пилотна програма", съобщи зам.-кметът Мирослав Грънчаров.

Той уточни, че кампанията се провежда в три села - Черковна, Гецово и Островче. Общинската управа планира, след обобщаване на ефекта от проучването, инициативата да продължи догодина и в останалите населени места в Общината.

В момента тече първият етап от програмата - идентификация, който все още не е приключил. Всеки собственик на куче може да се възползва от инициативата на общината за чипиране, като безплатни ще са също ветеринарно-медицинската услуга и издаването на паспорт на домашния любимец.

Община Разград подменя уличното осветление с енергоефективни осветителни тела

"Чиповете на кучетата ще бъдат поставени от ветеринарни специалисти от Приюта за бездомни животни и скитащи кучета
. Те ще посещават домовете на собствениците, изявили желание кучето им да бъде чипирано. За целите на кампанията община Разград е купила 3400 чипове и още толкова паспорти", поясни зам.-кметът.

Той коментира, че по-голямата част от собствениците на домашни любимци полагат необходимите грижи за своите любимци и потомците им. По думите му, има обаче и такива, които се отнасят безотговорно към животните, оставяйки ги на произвола на съдбата.

"В община Разград често постъпват сигнали и жалби за различни случаи, свързани с изоставени, малтретирани, пострадали при пътни и други инциденти животни. Служителите се отзовават и правят всичко необходимо да окажат помощ на попаднало в беда животно", каза още зам.-кметът.

Той добави, че през настоящата година в община Разград е продължила активната работа на Приюта за бездомни животни и скитащи кучета. В своята дейност общината успешно си сътрудничи с неправителствената организация "Защита на животните в Лудогорието" и фондацията "Четири лапи".
БТА