Хамза Чакър иска 50 000 лева обезщетение от прокуратурата заради незаконно обвинение
Хамза Чакър иска 50 000 лева обезщетение от прокуратурата заради незаконно обвинение / Радка Минчева, архив
Кубратският агробизнесмен и общински съветник от ДПС Хамза Чакър поиска 50 000 лева обезщетение от Прокуратурата на Република България заради незаконно обвинение.
Делото по Закона за отговорността на държавата за вреди, нанесени на гражданите, се гледа днес в Окръжен съд-Разград и само след едно заседание бе обявено за решаване. Искът за неимуществени вреди, който Чакър е внесъл в съда, е заради това, че вследствие на наказателно дело, водено срещу него му е уронен престижа и доброто име в обществото. Процесът е бил широко отразен в медиите – обявиха адвокатите на агробизнесмена и приложиха като доказателства факсимилета от местни вестници и списък с линкове в електронни медии.
Освен неимуществените вреди защитата на агробизнесмена смята, че има и имуществени – разходите за адвокатски хонорари били 1600 лева.
Прокуратурата в лицето на заместник окръжният прокурор Антония Донева обяви искът за прекомерен по размер. Държавното обвинение счита, че не е доказа връзката между действията на прокуратурата и последствията, посочени от адвокатите. От прокуратурата още са категорични, че тъй като не са изготвяли прессъобщения във връзка с делото срещу Хамза Чакър, не могат да бъдат свързвани с медийното отразяване.
Трима свидетели бяха призовани от адвокатите на Чакър Стоян Димитров и Марин Кинов. Ветеринарният лекар на кравефермата на Хамза Чакър в Севар д-р Никола Досев обясни, че докато бил подсъдим агробизнесменът загубил интерес към развитието на фермата и тя няколко години била в застой. Според добрите практики подобна ферма трябва да има ръст от 30% годишно – коментира ветеринарят. Д-р Досев допълни, че Хамза Чакър започнал да забавя и плащанията си към неговата фирма, но тъй като работели от много време заедно, станали семейни приятели, той му имал доверие и не прекратил бизнес отношенията си. След окончателната оправдателна присъда Хамза Чакър отново започнал по-интензивно да работи за развитието на кравефермата си – категоричен бе д-р Досев.
Като свидетел по гражданското дело се яви и съпругата на Хамза Чакър Фериха. Тя разказа, че съпругът й започнал да страда от безсъние вследствие на заведеното дело срещу него. Процесът се отразил и на политическата му кариера, бил номиниран за депутат, но отказал поради това, че е разследван.
Шофьорът му Метин  Мехмед пък разказа, че работодателят му станал мълчалив след началото на процеса, не му говорел, когато го возел на по-дълги пътувания.
Предстои съдът да се произнесе в едномесечен срок дали и в каква степен да уважи иска на Хамза Чакър.
Наказателното дело срещу Хамза Чакър и още двама кубратски бизнесмени Лютфи Дахилов и Сунай Джаферов бе за неправомерно получаване на евросубсидии. Според държавното обвинение през 2009 г.  сдружение „Кубратска мера” с председател Лютфи Дахилов е предоставяло на фирмите на Сунай Джаферов и Хамза Чакър евросубсидии за косене, торене и почистване на стотици декари мери в община Кубрат. Това ставало въз основа на неистински документи – протоколи за извършена дейност, която всъщност не се била случила. Фирмата на Джаферов е получила 51 196,80 лв., а на Чакър – 38 453,40 лв. Процесът обаче завърши с оправдателни присъди и за тримата.