Гецовският кмет вкара политика в делото срещу него, поиска отвод на съдия, бил от БСП
Гецовският кмет вкара политика в делото срещу него, поиска отвод на съдия, бил от БСП / netinfo

Кметът на Гецово поиска отвод на един от тримата съдии, които гледат делото му на втора инстанция. Пламен Пантилеев сам бе подготвил мотивите на искането си за отстраняване на съдия Анелия Йорданова, адвокатът му Емилия Събева само ги представи пред магистратите. В искането си Пантилеев твърдеше, че двама ръководители на БСП твърдели, че делото срещу него ще завърши до края на декември без да бъде уважено настояването му за нова експертиза по процеса. Социалистите се позовавали на съдия Йорданова в изявленията си, затова подсъдимият Пантилеев извършил собствено проверка и установил, че починалият баща на магистрата е бил член на БСП с ръководни функции, самата Йорданова пък била предлагана няколко пъти като член на ОИК от квотата на БСП, освен това снаха й Деница Йорданова на последните парламентарни избори била кандидат за депутат от партия „Български социалдемократи“. Пантилеев припомни, че е избран за кмет от квотата на ГЕРБ, а БСП има интерес в Гецово да се проведат нови избори. Подсъдимият разбрал още, че Йорданова гледа предимно граждански дела, а на първото заседание по неговия процес заявила, че това дело трябва да приключи до края на месеца.

Съмненията в компетентността и обективността на съдия Анелия Йорданова предизвикаха изумление у присъстващите в залата, окръжният прокурор Огнян Дамянов заяви, че за пръв път чува подобни аргументи за искане на отвод и с ироничен тон декларира, че и неговият 78-годишен баща е бил член на същата партия.

Съдът се оттегли на тайно съвещание и след него категорично отхвърли искането за отвод. Магистратите припомниха, че политическите партии, както и служебното положение на подсъдимия нямат отношение по процеса, делото е наказателно и Пантилеев е подсъдим като частно лице, не като селски кмет. Магистратите обявиха още, че след отвода на съдия Теодора Нейчева по това дело е приложена процедурата на случаен подбор като са включени съдиите от Гражданско отделение на Окръжен съд-Разград, тъй като наказателните съдии са общо трима и двама – Емил Стоев и Светла Робева – вече са били в състава. Йорданова припомни, че не за пръв път се явява на наказателни дела, след това срещу Пантилеев тя бе в състава и на дело за убийство. Тя отрече на предишното съдебно заседание да е обявявала, че делото срещу гецовския кмет трябва да бъде приключено до края на декември.

Само двете вещи лица бяха призовани на втора инстанция по делото, на което в Районен съд-Разград получи наказание от 1 година и 4 месеца лишаване от свобода със срок на отлагане 3 години, както и глоба от 600 лева и забрана да управлява МПС в продължение на 1 година и 8 месеца заради това, че на 24 август е засечен да шофира с 2,07 промила алкохол в кръвта. Адвокатът на Пантилеев обаче оспори качеството на единия експерт – химикът Светлана Атанасова, според Събева тя е свидетел по делото, тъй като е анализирала кръвните проби. И Атанасова, и д-р Диана Василева бяха категорични, че никакви външни влияния – микроорганизми, въздух, неправилно съхранение – не са се отразили на качеството на пробите. Разликата между показанията на дрегера и газхроматографския метод на изследване – половин промил - медикът обясни с това, че при първия се изследва вдишания въздух, а при втория кръвта и вторият е по-достоверен. Заяви още, че влияние има метаболизма на съответния организъм, ръста, теглото, хранителния режим на човека. Василева обаче бе категорична, че подобни промили не могат да се получат от употреба на 1 литър бира, както твърдеше на първа инстанция подсъдимият.

В заключителната си пледоария прокурор Дамянов поиска съдът за потвърди решението на Районен съд, а адвокат Събева – да бъде отменено, като за пореден път оспори експертизата от първа инстанция, обяви съдебния състав за незаконен, настоя за нова комплексна експертиза.

Съдът обяви, че ще се произнесе в законовия едномесечен срок.