Четири рускини ще учат във Филиал Разград по Програма Еразъм
Четири рускини ще учат във Филиал Разград по Програма Еразъм / Радка Минчева
Четири студентки от университет в Санкт Петербург пристигат на 3 март в Разград, за да се обучават по Програма Еразъм във Филиал Разград на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Това стана ясно по време на представянето на кандидат-студентската кампания на висшето учебно заведение в Разград.
За новата учебна година ще имаме прием на 2000 студенти – обяви ректорът проф. д-р Велизара Пенчева. Те имат възможност да се обучават в 52 специалности в 8 факултета. През миналата година 16% от приетите студенти са били от Разградска област – допълни тя. Вече се провеждат предварителните изпити за прием, това става два пъти в месеца, като най-скоро е на 25 февруари, събота. Русенският университет предлага онлайн платформа за кандидатстване, от което се възползват 50% от кандидатите – omline.uni-ruse.bg. Сред специалностите, към които има най-голям интерес, са тези от Факултет Обществено здраве и здравни грижи, една от тях – Ерготерапия – е уникална за страната.
Уникални за Северна България пък са специалностите във Филиал Разград и кадрите му намират реализация в най-големите предприятия в област Разград и съседните региони – обяви директорът на Филиала доц. Станка Дамянова. 100 човека е тазгодишния прием, специалностите са: Химични технологии, Биотехнологии, Технология на храните. Филиалът, както и Русенският университет като цяло, участват активно в Програмата Еразъм за обмен на студент за по един семестър. По нея на 3 март пристигат четири студентки от Русия. Годишно 150 студенти от Русенския университет се възползват от възможностите на тази програма – съобщи проф. Пенчева. Двустранните споразумения са 270, в момента например има студенти от РУ в Китай и в Палестина.
Бюджетът за стипендии през тази година в Русенския университет е 1 300 000 лева – обяви още проф. Пенчева. Отделно по европроекти има още близо милион. Преимущества за обучение в Русенския университет представи и председателят на Студентския съвет Станимир Бояджиев, който е от Разград. Сред предимствата той изтъкна фактът, че кампусите са на едно място, в университета има 20 студентски клуба – спортни и културни, студенти списват и собствен вестник за живота в русенската Алма Матер – „Студентска искра“. Сред любопитните възможности за свободното време е и единствената в Североизточна България зала за спортно катерене.
Че обучението в РУ е добро, доказателство изтъкна и заместник областният управител Нурие Црънгалова, която разказа, че миналата година младеж, завършил право в РУ работил по програма „Старт в кариерата“ в Областна администрация, а след това останал и за постоянно в институцията. Представянето на приема на университета бе в Областна администрация и бе първото участие в публично събитие на новия заместник областен управител Ценка Иванова.
Повече информация за приема в РУ“Ангел Кънчев“ вижте тук

Четири рускини ще учат във Филиал Разград по Програма Еразъм
netinfo

Четири рускини ще учат във Филиал Разград по Програма Еразъм
netinfo