Българските граждани избират новите 240 народни представители, които ще представляват 44-тото Народно събрание.
Българските граждани избират новите 240 народни представители, които ще представляват 44-тото Народно събрание. / БГНЕС
Анонимен сигнал прати полиция и прокуратура в гаража на кмета на село Ясеновец, за да установят случаи на търговия с гласове. Проверяващите обаче откриха чували с орехи, гаражът се използвал за склад.

Информацията за изборното нарушение е постъпила на стационарните телефони на окръжния прокурор Тихомир Тодоров и на районния прокурор Любомир Георгиев, и двамата са дежурни днес. Анонимният жалбоподател съобщил, че през целия ден в гаража на кмета на Ясеновец влизат хора и получават пари, за да гласуват за определена партия. Коя е партията и каква е цената на гласа не казал, затворил телефона без да се представи. Държавните обвинители изпратили полиция в кметския гараж, но тя не установила описаните в сигнала обстоятелства, гаражът се използвал за склад и в него имало чували с орехи, пари нямало.

Това е вторият за деня сигнал за изборно нарушение, по който работиха прокурорите от Разградско. Първият бе извършени вандалски действия по смъкване и унищожаване на предизборни плакати, той също не се потвърди.

От ОДМВР-Разград уверяват, че изборният ден в Разградско преминава в спокойна обстановка.

Служителите на звената на дирекция „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Разград са издали 42 удостоверения  на граждани, изгубили, откраднали или повредили личните си карти, за да могат да упражнят правото си на глас в изборния ден.

По време на подготовката за провеждането на изборите ОДМВР-Разград работи по 7 сигнала за нарушения. По два от тях са образувани досъдебни производства – за увреждането на автобуса на ДОСТ и за п лактите със свинска глава в Лозница.

След като избирателните секции в региона приключат работа, охраната на полицията продължава до предаването на изборните материали в РИК.