950 000 лева инвестиции предвижда през 2017 г. „Водоснабдяване-Дунав“
950 000 лева инвестиции предвижда през 2017 г. „Водоснабдяване-Дунав“ / netinfo
950 000 лева инвестиции предвижда през 2017 г. „Водоснабдяване-Дунав“ – съобщи управителят на дружеството инж. Стоян Иванов по време на заседанието на заседанието на Общото събрание на Асоциация по В и К на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване - Дунав” ЕООД. Най-голяма част от инвестицията ще е в община Разград – 28%, в Попово ще е 25%, в Лозница – 14%, в Цар Калоян – 11%, в Опака – 7%, 8% ще е за държавната инфраструктура, а 5% - за пречиствателните станции. Пред общинските кметове, които са членове на асоциацията, Иванов обяви критериите, според които е направено разпределението. Приоритетно се работи в населените места, а след това по водопроводите изввън селищата, подбират се участъци с най-много аварии и най-лошо качество на водата, консултира се с общинските управи и дали скоро предстои ремонт на надземната инфраструктура, за да се случи първо подмяната на подземната. Кметът на Попово Людмил Веселинов препоръча на шефа на водоснабдителното дружество уведомяването на кметовете да се превърне в по-важен приоритет, попита още и кога ще се възстанови настилката след авариите през тежката зима. Иванов призна, че не винаги се получава стиковката между общините и дружеството. Последно при реализацията на проекта в централната градска част на Разград от «Водоснабдяване-Дунав» не успели да подменят всички тръби и при авария вчера например се наложило да работят под новите плочки. Последсетвията от зимните аварии Иванов обеща да бъдат отстрани до средата на април. Веселинов постави още един щекотлив въпрос, свързан с дейността на Асоциацията – дали тя ще се счита консолидирана, след като въпреки, че две от разградските общини – Исперих и Самуил – не са се включили, две общини от друга област – Попово и Опака – участват в нея. На предишно заседание било взето решение този въпрос да се зададе в МРРБ. Отговор още няма – съобщи главният секретар на Асоциацията Надя Йорданова. При среща с предишния регионален министър Лиляна Павлова обаче била дадена препоръка местните управи да кандидастват с проекти пред държавата, след като не могат пред оперативните програми. Няма да се справим с помощта на държавата, рябва европейско финансиране, само за подмяна на водопроводната мрежа в град Попово са ни нужни 13 милиона лева – каза Веселинов.
На заседанието единодушно, без гласа на кмета на Цар Калоян Дауд Аляовлу който отсъстваше, бяха приети отчетът за дейността на Асоциацията, отчетът за изпълнение на бюджета за 2016 г., годишният финансов отчет, както и бюджетът за 2017 г. Планираните приходи са 29 791,75 лв., а разходите – 15 535,55 лв. В момента има наличност от 39 894,73 лв., което дава възможност да се увеличат заплатите на служителите в акоциацията, които са трима по щат, с общо 1380 лв. за цялата година. Парите по сметка позволяват още и за не се налага определяне на вноски от страна на общините за настоящата година.
На заседанието бе представен и план за опазване на околната среда, вкл. план за собствен мониторинг, като Надя  Йорданова уточни, че в изпълнение на Договора за стопанисване, поддържане и експлоатация на В и К системите и съоръженията, В и К операторът има задължение не по-късно от 18 дни след датата на влизане в сила на Договора, да изготви план за опазване на околната среда, включително план за собствен мониторинг в съответствията с изискванията на разрешителните за заустване на отпадъчни води и програма за управление на отпадъци, свързани с предоставянето на услугите. Това свое задължение оператора е изпълнил на 24.10.2016 г., като е депозирал пред Асоциация по В и К своя план. „Важно е да се отбележи и, че планът е само за обособената територия на оператора, като не е отбелязана промяната на границите, затова и проекта на решение ви е предложен със разширение, за да бъдат защитени интересите и на община Завет и община Кубрат“, допълни още главният секретар на асоциацията. За двете общини, които се прехвърлиха от Асоциацията на „Водоснабдяване и канализация“-Исперих все още не е извършено преразпределение на активите в старата им асоциация.

950 000 лева инвестиции предвижда през 2017 г. Водоснабдяване-Дунав
netinfo