42 деца с криминални прояви през миналата година
42 деца с криминални прояви през миналата година / netinfo
42-ма са извършителите на противоправни деяния, регистрирани в Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в община Разград. Данните са от отчета на комисията за 2016-та година, който днес е представен на разширено съвещание при закрити врата. Цифри от отчета оповестиха от пресцентъра на община Разград, уточниха, че под ръководството на заместник-кмета Ердинч Хасанов е приет отчета, както и Програма за превантивни дейности  в училищата  за 2017 година, както включва тя обаче не стана ясно.                 
На заседанието присъстваха представители на различни институции: началникът на отдел «Образование», Регионална здравна инспекция, директори на учебни заведения, юристи и психолози, представители на Районен съд, Районна прокуратура, Пробационна служба – звено Разград.
Отчета за изминалата година бил представен от секретаря на МКБППМН  Диана Господинова.
Според него през 2016 г. са получени 40 преписки и сигнали. По тях са образувани 36 възпитателни дела, като приключени с решения са 30, а прекратени – 6. По видове деяния най-много – 20 – са кражбите на лично имущество – пари, GSM и др.вещи от домове. 3 са нарушенията на Закона за движение по пътищата; 1 - притежание на наркотични вещества; нанесена телесна повреда - 2 случая; опити за блудствени и хомосексуални действия - 2 случая; увреждане на лек автомобил – 2 случая; увреждане на обществено имущество - 4 случая; хулигански прояви – 2; неспазване на Закона за българските лични документи - 4 случая. Сред 42-мата извършители 9 са малолетни – 7 момчета и 2 момичета, останалите са непълнолетни – 29 момчета и 4 момичета. 3 от децата са имали по 2 прояви през година, а 2 – по 4 прояви. Три от случаите са извършени от групи от по 3 деца, а 5 – от по 2, в други 3 случая е участвало и пълнолетно лице.
Анализът на сравнителните данни на комисията за последните 7 години категорично показва намаляване на общия брой извършени противоправни дения и на проявените лица от общината. В сравнение с 2010г. броят на проявите е намалял точно наполовина - от 80 на 40.
През отминалата година е намалял броят на престъпленията, свързани с наркотици - от 5 през 2015г. на 1 през 2016г. и на побои с нанесена телесна повреда от 5 на 2. Не са извършвани т.н. компютърни престъпления. Спрямо общия брой на малолетни и непълнолетни в общината /6708/ делът на проявените е 0.62%. През 2010г. е бил 1.46% от общо 5717 - проявени са 84.
През 2016г.  Местната комисия е наложила общо 72 възпитателни мерки, като в повечето случаи по целесъобразност е налагана повече от една мярка. Най-ефективните и често прилагани мерки са: «Предупреждение», «Поставяне под възпитателния надзор на родителите, със задължение за полагане на засилени грижи», «Задължаване на детето да участва в консултации, обучения и програми за преодоляване на отклоненията в поведението» и «Поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател». Последната се прилага при най-тежките случаи, тъй като за да може да се коригира ценностната система и поведението на подрастващите, е необходимо продължително възпитателно въздействие от специалист.
Статистиката показва, че за повечето деца провеждането на възпитателното дело е имало полезен, възпиращ  ефект и те не са извършили нови прояви.
През 2016г. към комисията  са работили 11 обществени възпитатели и трима консултанти – психолог и двама юристи.
Успоредно с корекционно-възпитателната работа  комисията организира и широка превантивна дейност сред ученическите общности – кампании, обучения, беседи, спортни турнири, издаване на информационни материали  и мн. други – отчели още от Местната комисия.