Жива верига спира  камионите не само със софийския, но и с пловдивския боклук
Жива верига спира камионите не само със софийския, но и с пловдивския боклук / netinfo
Жителите на Цалапица блокираха и камионите с пловдивския боклук - предаде репортер на Дарик радио. Протестиращитесе заканиха, че нямада пропускат и камионите на пловдивската комунална фирма "Екоглобал" докато не се появи кметаД-р Иван Чомаков.
Два камиона със балирани столични отпадъци също стоят блокирани от живата верига на отбивката за пловдивското сметище в Цалапица. Малко преди преди 12 ч около 100 души преградиха пътя на софийските коли.

На място пристигна заместник-кметът на община “Родопи” Кирил Аргиров, на чиято територия е пловдивското сметище. Той изрази недоволство, че селската община няма никаква официална информация за превоза на балите, който стартира пробно от вчера.

Макар че камионите заобикалят Цалапица, те минават през землището на селото, където непосредствена близост са овощните ни градини, мотивират протеста си хората от живата верига. Според тях обаче не толкова извозването на боклука, колкото депонирането наведнъж на такова голямо количество, е опасно и ще има ефект на екологична бомба. Няма никакъв проблем с разстилането на балите, столичния боклук дори се обработва по-лесно от пловдивския, защото е смлян”, опроверга твърденията управителят на сметището Петър Тодоров. Той посочи, че пловдивското сметище и котлованите на Букурещ са най-модерните депа на Балканите.

Според протестиращите, кметът на Цалапица Йордан Котев не ги подкрепя и се е скрил. Преипомням обаче, че сутринта пред Дарик той заплаши с блокада и призна, че ще използва ситуацията, за да извоюва поне 3 млн. лв за Цалапица, които да отидат за ремонт на пътищата и за изграждане на канализация.