протест на жителите на Варвара
протест на жителите на Варвара / netinfo
Жители на община Септември отново излизат на протест срещу действията на кмета Марин Рачев. Днес от 12:00 часа те ще „открият” символично недовършената детска площадка в квартал „Гарата” на село Варвара и ще питат кмета къде са парите, предвидени за нея.

Недоволните припомнят, че на 11 януари т.г. Марин Рачев сключи договор за построяване на детски площадки в общината на стойност над 250 хил. лв., в който има клауза за 100% авансово плащане. Обществената поръчка е обявена само ден преди Коледните празници м.г., а изпълнителят е избран и договорът с него е подписан за рекордните 10 работни дни (на 11 януари 2017 г.).

Членовете на Инициативния комитет „Да спасим Община Септември” настояват да получат пълна информация за изпълнението на договора, който се финансира изцяло с публични средства, и кои детски площадки на територията на общината са построени или предвидени за построяване.

Миналата неделя около 100 протестиращи жители на община Септември направиха спонтанно преминаване по две пешеходни пътеки на пътя Пазарджик – Велинград и така блокираха движението на превозни средства. Те поискаха Сметната палата и Агенция "Държавна финансова инспекция" да направят пълна ревизия на всички обществени поръчки, реализирани по времe на мандата на кмета Марин Рачев. Инициативният комитет "Да спасим Община Септември" иска още проверка и прозрачност на назначенията и уволненията на служители в общинските дружества, както и отмяна на решението на Общинския съвет за въвеждане на скандалната такса за пренос на кубичен метър минерална вода, която е най-висока от цялата страна. Жителите не са съгласни със 7-кратното увеличаване на таксата за водопренос - до 3,60 лева на куб. метър, което според тях ще доведе до унищожаване на туризма в района и ще остави без прехрана цели семейства.

В началото на тази седмица Марин Рачев заяви пред журналисти, че проявите на недоволство са организирани само от един ползвател на минерална вода – Николай Проданов и го обвини публично, че му е пращал в кабинета мутри, за да го сплаши. Според кмета в момента няколко човека се опитват да обсебят минералните извори и не искат да имат конкуренция. Общината пък се опитвала да даде възможност на повече фирми да развият туристически услуги. Над 200 човека проявяват интерес към инвестиции във Варвара, твърди още Рачев и уверява, че с действията си той и екипът му защитават обществения интерес.