Жестомимичен превод във всяка институция искат от Съюза на глухите
Жестомимичен превод във всяка институция искат от Съюза на глухите / sgbbg.com

Жестомимичният език да стане официален за България настояват от Съюза на глухите в Пловдив. Те се позовават на решение на ООН той да стане национален език. От сдружението искат във всички държавни ведомства и институции да има жестономични преводачи.

Въпросът е поставен пред народния представител Захари Георгиев, който последователно отстоява техните права за тел.112. Във връзка с възможността за изпращане на SMS-и на спешния номер, Георгиев съобщи, че законопроектът му среща съпротива главно от страна на мобилните оператори. От Спешния център на 112 вече са приели поправките и дори ги доразвиват, поясни пловдивският депутат. В България има над 200 000 хора с говорни и слухови увреждания. Те трябва да имат достъп до спешна помощ в случай на нужда.

Законодателните промени в тази посока са необходими, тъй като глухите у нас са дискриминирани. Безработицата сред младите нечуващи е най-висока – 9 от 10 младежи нямат работа, сочи статистиката на Съюза. Тяхната надежда е, че кабинетът ще изпълни обещанието си да подпомага с обществени поръчки предприятията на хора с увреждания.