Земеделци се отказаха от протест
Земеделци се отказаха от протест / DarikNews, архив

Земеделците от Пазарджишка и Стрелчанска община отлагат протеста си за днес, обяви лидерът им Стоян Кузев. Митингът трябваше да бъде от 11 часа на битака. В последния момент обаче с помощта на премиера Бойко Борисов и сътрудниците му е определена нова дата за преговори с министрите на социалната политика и земеделието – 21 юни, обяснява Кузев. Той успял да се добере до Борисов по време на проведения в събота събор на земеделците в Славовица и очертал пред него най-горещите проблеми в сектора.

Най-тежкият проблем са еднодневните трудови договори, които по сега действащите правила трябва да се подписват всеки ден преди започване на работа и да се отчитат също всекидневно и се губи прекалено много време. Освен това осигуровките на работниците не се внасят по лични партиди и не им тече стаж, затова те също са готови да излязат на митинг с работодателите си. Повод за недоволство са и задължителните курсове по растителна защита. За тях агропредприемачите плащат по 300 лева, при условие, че за всичко се съветват с агрономи. Хората от бранша недоволстват и срещу изискването да монтират водомери на сондажите за подпочвени води заради страх, че ще се крадат, а ако уредите ги няма при проверка, ще се налагат санкции.

Кузев подчертава, че протестите не са отменени. Утре с колегите му се събират отново, за да решат заедно кои представители да изпратят на срещата във вторник, както и как да продължат започнатата битка с неуредиците.