Вариантите за паметника на Симеон се множат  вместо да намаляват
Вариантите за паметника на Симеон се множат вместо да намаляват / plovdiv24.com
Два нови варианта за поставяне на 15-метровия паметник на Цар Симеон Велики роди общественото обсъждане тази вечер, което трябваше да избере една от досегашните 3 възможности – върха на Джендем тепе, площада пред областната управа или колелото на панаира.

Бизнесменът Георги Гергов, който ще даде необходимите за паметника 820 хиляди лева, призна, че елитът на Пловдив не може да излезе с единна позиция от дискусията и предложи да има и второ обсъждане. Той отказа да посочи предпочитаното от него място за ситуиране на монумента, но подхвърли, че е възможно да се погледне и към пространството около Братската могила.

Ексдепутатът Христо Марков и секретарят на бизнессъюза “Възраждане” Христо Лазаров пък лансираха идеята фигурата на владетеля да бъде поставена в зелената площ на Цариградско шосе с лице “в посока Константинопол”, накъдето той е разширявал държавата. Те се мотивираха, че така ще бъдат избегнати сравненията с Альоша, ако паметникът бъде на Младежкия хълм, а и той ще посреща гостите на Пловдив на източния му вход.

Доволен съм от дискусията, въпреки че не излязохме с решение, защото тя показа, че пловдивчани се вълнуват от изграждането на паметника, каза кметът Славчо Атанасов. Той заяви, че ще внесе в Общинския съвет няколко варианта, а крайното място ще бъде определено от съветниците. Проф. Божидар Димитров, който представи проекта на скулптора Николай Савов предупреди пловдивчани да не затънат в разпри като варненци, които пратиха в съда спора за монтирането на готов от 4 години паметник на Калоян.

Вярата е дори над Симеон – така областният управител Тодор Петков пък обобщи собствената си позиция и мнението на митрополит Николай, което бе упълномощен да предаде. Църквата още преди време застана категорично срещу предпочитания от кмета Славчо Атанасов вариант фигурата на Симеон да се извиси на Младежкия хълм, където е планирано изграждане с дарителски средства на храм на покровителя на Пловдив Свети Ерм. Кощунство ще е да вдигнем какъвто и да е паметник на място, където е имало храм на одрисите, базилика и църква “Св.Пророк Илия”, яростно възрази срещу този вариант и бившият общински съветник Димитър Костов. Той посочи, че в Пловдив е имало християнство, моного преди да има българска държава, в чиито граници градът е бил по-малко от 350 години. Депутатът от ВМРО Бойко Ватев опонира , че на върха на Младежкия хълм има място и за храм, и за паметник. Председателят на Търговско-промишлената палата Добринка Проданова обаче се усъмни, че мястото е удачно, тъй като в подножието на тепето има планирано изграждане на Алея на възрожденците, а Джендема няма и разработен комплексен план за развитие. На дискусията се чуха гласове и за наличие на биорезерват на Джендема и за това, че достъпът до паметника, който има и релефни изображения в ниската си част, ще е затруднен.

Скулптурата трябва да се сложи на място, където ще “живее” с хората на Пловдив и където могат да се организират общоградски тържества, бе тезата на привържениците на варианта тя да бъде пред областната управа. Противниците му изтъкнаха, че там фигурата на Симеон ще бъде “затисната” от блоковете в квартала. Повечето от присъстващите игнорираха помирителната идея на студента Ивайло Коев фигурата на Симеон да бъде на Младежкия хълм, но в широката част в подножието му, където да се превърне в център на нов парк.