/ ThinkStock/Getty Images
Тя е освободена под гаранция от 10 000 лева
Управителка на фирма от Пловдив получи обвинение от Пловдивската окръжна прокуратура за източване на 371 520,84 лева от европейски фонд. Жената си направила къща в Батак по европейската програма за изграждане на къщи за гости, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура под тепетата. Къщата обаче така и не заработила, а управителката на фирмата я ползвала за собствени нужди. 

Прокуратурата в Монтана разследва къщи за гости, подали неверни данни за финансиране

58-годишната бизнесдама
е обвинена в това, че в периода от 16 юли 2009 г. до 3 декември 2012 г., в Пазарджик и Пловдив, в качеството ѝ на управляващ и представляващ търговско дружество, е представила неверни сведения пред ДФ „Земеделие“ - Областна дирекция „Земеделие“- Пазарджик и Дирекция „Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони“-Пловдив. 

Иван Гешев разпореди проверки на къщи за гости в цялата страна

Шефката на фирмата била собственик на половината от капитала ѝ. През юни 2008 г. дружеството придобило дворно място в Батак. След проведено общо събрание на съдружниците, било взето решение да  кандидатстват пред ДФ „Земеделие“ за финансово подпомагане по Програмата за развитие на селските райони за изграждането на къща със стаи за гости. Дружеството било одобрено и бил сключен договор с ДФ „Земеделие“, съгласно който следвало, със собствени средства да бъде изградена къщата за гости.

Пет къщи за гости във Варненско с наложени санкции от Държавен фонд „Земеделие“

По договора, след като къщата била готова, от ДФ „Земеделие“ трябвало да преведат 68% от одобрените разходи по проекта или сумата от 371 520,84 лв. Срещу това, дружеството се задължавало в продължение на 5 години къщата за гости да функционира, съгласно посочените параметри в представения бизнес план – да приема гости, да развива туризма в общината и да осигури трудова заетост за 7 служители. 

На 12 юни 2012 г. тя била завършена и на 23 октомври 2012 г. шефката на фирмата  подала заявка за възстановяване на парите. На 3 декември 2012 г.  по сметка на дружеството била изплатена сумата от 371 520,84 лева. Но в къщата туристическа дейност не била извършена, а жената я ползвала за лични нужди. 

Шест къщи за гости в Пловдивско с наложени санкции от Държавен фонд „Земеделие“

Управителката е освободена под гаранция от 10 000 лева. Законът предвижда за подобно престъпление от 2 до 8 години „лишаване от свобода“.

От прокуратурата съобщиха, че досъдебното производство е образувано след извършената проверка, възложена от Върховна касационна прокуратура на Главна дирекция „Национална полиция“ на проектите за изграждането на къщите за гости в страната.