Украинският консул в Пловдив: Има непрекъснат спад в стокообмена
Украинският консул в Пловдив: Има непрекъснат спад в стокообмена / netinfo
Украинският консул в Пловдив: Има непрекъснат спад в стокообмена
70841
Украинският консул в Пловдив: Има непрекъснат спад в стокообмена
  • Украинският консул в Пловдив: Има непрекъснат спад в стокообмена

Ситуацията в Украйна е  твърде негативна за търговските отношения с България и влияе върху непрекъснатия спад в  стокообмена между двете страни. Това заяви за Дарик почетният консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев. По думите му,  е необяснимо две близки, братски държави да имат стокообмен, който е по-малък примерно от този с Грузия. Българският износ за Украйна през 2013-та  е под 300 млн. долара, а украинския внос у нас е около 500 млн. долара, каза Георгиев.

Той отбеляза, че има значителна инфлация на гривната спрямо долара, като уточни, че  ако една гривна преди месец е била 8.20 долара, сега вече отиде на 10.50 долара. Според почетния консул, недостигът на конвертируема валута не засяга само бизнеса, но и целия икономически живот в страната. От Украйна идват предимно метали и метални изделия, а от България се изнася фармацевтика, козметика, резервни части и машини.

 

Ако проблемите не се решат, като крайна мярка, може да се очаква нова газова криза,  заяви Георгиев. „Бих искал да вярвам, че тези, които се обявяват в защита на Украйна- Европейския съюз, САЩ, Канада, част от Международния валутен фонд, час по-скоро трябва да отпуснат необходимата финансова подкрепа на Украйна за да могат да функционират структурите, иначе положението ще стане неконтролируемо“, смята почетния консул в Пловдив.