Ученици в дебат ЗА и ПРОТИВ казармата
Ученици в дебат ЗА и ПРОТИВ казармата / район Западен

Дебат между ученици „за” и „против” въвеждането на задължителна военна служба в България се проведе в залата на кметството на пловдивския район „Западен”.

Състезанието се организира от Регионалния инспекторат по образование със съдействието на община Пловдив и районния кмет Димитър Колев, който бе домакин на дебата. Специален гост на събитието бе Соня Мелоян от РИО-Пловдив.

Ученици в дебат ЗА и ПРОТИВ казармата
netinfo
Общо 8 отбора от 5 училища от Пловдив стартираха в своеобразното състезание, като днес се проведе финалът.

В него едни срещу други се изправиха ученици и учители от Езикова гимназия „Пловдив” и отбор на Националната търговска гимназия, а темата на дебата бе: „Това правителство вярва, че трябва да се върне задължителната военна служба”.

Ученици в дебат ЗА и ПРОТИВ казармата
netinfo
След жребий бе определено правителството да се представлява от езиковата гимназия, а опозицията - от търговската. Дебатът премина в тон на разбирателство и взаимно уважение, а в залата на кметството в „Западен” се чуха изключително силни аргументи в полза и на двете позиции.

Ученици в дебат ЗА и ПРОТИВ казармата
netinfo
В крайна сметка след много оспорвано гласуване на журито победители с 3 на 2 гласа станаха възпитаниците на ЕГ „Пловдив”, които представляваха правителството и защитаваха тезата за въвеждане на задължителна военна служба.

Ученици в дебат ЗА и ПРОТИВ казармата
netinfo
Днешният дебат бе първият на регионално ниво, като целта му е да се възстанови интереса на учениците и учителите към такъв род състезания.

Организаторите на дебата са категорични, че подобни инициативи формират гражданска позиция у младите хора и ги учат на уважение и толерантност към различно от тяхното мнение.