Ученическа цигара запали школото в Калофер
Ученическа цигара запали школото в Калофер / netinfo
Най-вероятната причина за пожара в основно училище “Христо Ботев” в Калофер е неизгасена цигара, разбра Дарик радио. Няма данни за неизправни електрически уреди или други причини за възникналия тази сутрин пожар, потвърди пред Дарик началникът на областната дирекция на пожарната в Пловдив комисар Румен Димчев, който лично посети мястото на инцидента.

Огънят в кабинета по химия видял първо един от учениците, който сигнализирал на охраната. Малко след подаване на сигнала, над 200 деца и учители са евакуирани от сградата на училището. Няма пострадали.

Благодарение на бързана намеса на пожарникарите от районната служба в Карлово няма нанесени големи щети. В гасенето са участвали 2 противопожарни автомобила. По последни данни, огънят е унищожил само няколко шкафа в кабинета по химия. В стаята не е имало запалими химикали или други отровни вещества, съобщи комисар Димчев.

По това време не е имало учебни занятия в тази част от сградата. Предполага се, че някой от учениците или учителите, които пушат са се скрили в хранилището на кабинета и незагасен фас е станал причина за инцидента. Директорът на училището съобщи пред Дарик радио, че има издадена официлна заповед, с която се забранява тютюнопушенето в сградата. 

На място са изпратени и следователи, които ще установят окончателно причината за пожара.