Тлееща биомаса на площ 500 дка е причина за смога над града
Тлееща биомаса на площ 500 дка е причина за смога над града / netinfo

Причината за смога, който се настани снощи над града, е пожарът в депото за утайки край село Ягодово, съобщиха официално от Пожарната в Пловдив.

Първите сигнали за горящи сухи треви в района са били получени още в понеделник. Депото на станцията се простира на площ около 500 дка, което предполага, че тлеенето на изсъхналата биомаса около басейна с отпадъци и на повърхността може да продължи дълго.

Два екипа пожарникари с противогази се опитват да локализират горенето. Навътре не може да се влиза, тъй като е мокро и има опасност автомобилите да затънат.

При пожара, избухнал снощи в депото за утайки на Пречиствателната станиция на ВиК - Пловдив не са горяли биологични отпадъци, заяви категорично пред Дарик управителят на дружеството Красимир Цветков. Депото се намира на 2 км от село Ягодово. Цветков предполага, че хора от близките краварници са запалили стърнище, откъдето е тръгнал огънят, прехвърлил е дигата и е причинил запалване в депото за утайки. Същото е ситуирано извън производствената площадка на пречиствателната станция за отпадни води, потвърдиха от ВиК.

Гасенето е продължило до 21 часа снощи, от 7.30 тази сутрин също е има пожарни автомобили на място.

По-рано директорът на "Гражданска защита" Атанас Атанасов съобщи, че са горяли биологични отпадъци от пречиствателната станция. При направените замервания в квартал "Тракия" не са открити вредни вещества във въздуха, уточняват от "Гражданска защита". / Чуйте от прикачения звуков файл какво каза директорът на "Гражданска защита" Атанас Атанасов /

Както Дарик първо съобщи, смог затисна снощи жителите на “Тракия”, които чувстваха цяла нощ неприятна миризма. Слушатели на Дарик радио сигнализираха в редакцията, че задушлив мирис се е усещал и в района на ресторант “Стадиона”, както и в Кючук Париж.


В района на депото са изпратени 4 специализирани автомобила на ВиК, които ще дежурят на място. Създаден е авариен щаб, който ще следи за състоянието на депото 24 часа в денонощието, уточняват от дружеството.

Мобилната станция на пловдивската Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда започна замерване на въздуха в село Катуница, което е най-близо до мястото на пожара, за да се установи дали има замърсяване. Резултатите ще бъдат огласени веднага, съобщават от РИОСВ.