Създават Център за върхови технологии
Създават Център за върхови технологии / netinfo

В Пловдив да бъдат изградени център за върхови постижения и центрове за компетентности, приоритетно заложени в Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. По това дискутираха днес кметът на града Иван Тотев и ректорите на 5-те висши учебни заведения в Пловдив. Приоритетните области, в които Пловдив желае да развива центровете са три: Здравословен начин на живот и биотехнологии, Информатика и информационни и комуникационни технологии и Мехатроника и чисти технологии.

Съгласно целите на програмата тези центрове ще създадат възможно най-добри условия за привличане на висококвалифицирани изследователи за провеждане на научноизследователска дейност на високо ниво в европейски мащаб.

Участниците в срещата се обединиха около тезата, че е необходимо създаване на цялостна стратегия за общи действия, тъй като извън столицата Пловдив е градът, който има реален шанс за създаване на център за върхови постижения и центрове за компетентности, използвайки научния потенциал на висшите учебни заведения.

„Един от основните и най-важни приоритети на нашето управление, това е образованието”, обърна се кметът Иван Тотев към присъстващите ректори. „Готови сме да подкрепим вашите добри идеи, като Община Пловдив се ангажира да подпомогне и участва в създаването на център за върхови технологии”, допълни още той.

Създават Център за върхови технологии
netinfo
Според заместник-кмета Стефан Стоянов е необходимо петте университета да участват в общо обединение, за да може Пловдив да има най-добри шансове за успех.

Всеки един от ректорите заяви готовност за съвместно участие в създаването на тези центрове, като всичко това ще се случи на база тясното сътрудничество с регионалните институти на БАН.

На срещата присъстваха ректорите на петте водещи пловдивски висши учебни заведения – на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” проф. д-р Запрян Козлуджов, на Медицински университет проф. д-р Стефан Костянев, дмн, на Университет по хранителни технологии проф. д.т.н. инж. Кольо Динков, на Аграрен университет проф. д-р Христина Янчева и директора на Технически университет, филиал Пловдив проф. д-р инж. Въльо Николов.