Спипаха двама малолетни на работа в автомивка
Спипаха двама малолетни на работа в автомивка / www.sxc.hu

Служители на Инспекцията по труда са констатирали само за месец 31 случая на работници с нередности в трудовите им договори. Това съобщи началникът на Инспекцията по труда в Пловдив Атанас Чернаев. По думите му, 18 от служителите са работили „на черно" без сключени договори, а останалите 13 са имали такива, но са започнали да работят преди споразуменията да бъдат регистрирани в НАП.

Атанас Чернаев обясни, че са хванали две малолетни момчета, които са работили в автомивка в Асеновград без разрешение на Инспекцията по труда. Случаят е даден на прокуратурата, уточни той и допълни, че глоба в хиляди или лишаване от свобода заплашват работодателя.

До момента едва 30 родители на непълнолетни младежи са поискали разрешение от инспекцията, за да започнат децата им работа. Миналата година сме издали 53 разрешителни, а през 2008 - 220, заяви той.

От началото на годината са установени 81 случая, в които работодатели са наемали хора, но не са изготвяли коректни трудови договори. Повечето от тях са в сферата на търговията, услугите и общественото хранене.