Специализираните визити вкъщи предпазват децата с увреждания от изоставяне
Специализираните визити вкъщи предпазват децата с увреждания от изоставяне / НАРД

 

Домашните визити от специалист при семейства с дете с увреждания работят успешно и намаляват риска от изоставянето му. Това стана ясно на провелата се днес кръгла маса „Ранна интервенция за деца със специални нужди”. На нея присъстваха различни организации и институции, ангажирани със здравето и адаптацията на децата в обществото от Пловдив и областта. Организаторите от Националния алианс за работа с доброволци (НАРД) споделиха своя близо едногодишен опит по този проект в Пловдив. В него са участвали 5 семейства с деца с различни увреждания, като три от тях са в града, а 2 – от областта. За близо 5 месеца са извършени общо 76 домашни визити, които, по думите на д-р Йорданка Пискова от Детската клиника към УМБАЛ „Св. Георги”, се равняват на интензивна 6-месечна специализирана терапия.

На срещата бе разгледан случая на 2-годишната Тина, която е с диагноза вътреутробна хипоксия. Майката забелязала, че детето не прави контакт с очите около първата годинка и има затруднения с общуването. Тя се съгласила да участва в проекта на НАРД и четири месеца по-късно Тина показва забележителен напредък, според общото мнение.

За съжаление финансирането на подобен тип проекти е изключително трудно, коментира управителят на НАРД Ренета Венева. Тя допълни, че от Алианса работят усилено за запазването на тази услуга и амбицията им е да развият центрове, както в Пловдив, така и в областта, с обучени специалисти, които да посещават родителите в домовете и да ги научат как да разбират и общуват с тяхното дете.

Около 30% от здравите средностатистически деца имат регулационни нарушения на различни етапи в ранната възраст от 0 до 3 години, обясни д-р Йорданка Пискова. Според нея е много важно да се въведе услугата домашни визити в семействата с деца с увреждания, както и самите лекари да насочват родителите към тази форма. Те ще помогнат на семействата да приемат и разберат своето дете, както и да се информират как общността може да им бъде полезна.

Проектът „Ранна интервенция за деца със специални нужди” се осъществява от април 2011 година съвместно от Националния алианс за работа с доброволци (НАРД) и Фондация „Карин дом” – Варна, а финансовата рамка се обезпечава от Фондация „Лале”.