Семчиново
Семчиново / netinfo
Напрежение се разрази в последните дни в септеврийското село Семчиново след слух, че арестуваният през лятото кмет Пламен Темелков е пуснат на свобода от испанските власти. Нещо повече – очаква се в понеделник да се яви на работното си място и да заеме поста си.

Жителите пак са разделени на два лагера, както и при встъпването в длъжност на Темелков. Тогава той бе посрещнат с протести и жива верига от една страна, но и с овации от друга.

Сега ситуацията е идентична. И от двата лагера потвърждават новината, първоначално разпространена от съпругата на кмета Даниела, която убедено твърди, че мъжът й веднага връща функциите си на местен управник. Негови противници пък са решени да окажат съпротива и вече се подготвят за това.

Семчиновци твърдят, че Темелков е с променена мярка  - от постоянно задържане под стража в парична гаранция, като се позовават на испански медии. В тях пък съобщения по този повод били забелязани от български емигранти, но до момента никой в България не е виждал цитираните публикации.

Темелков беше задържан през юни, заедно с общо още 8 мъже с европейски заповеди за арест, като на всички са повдигнати по три обвинения – участие в организирана престъпна банда, трафик на хора и склоняване към проституция. Разследването е водено от властите в курортния град Марбея, Испания. Малко по-късно групата беше екстрадирана със специално осигурен за целта самолет, като МВР шумно оповести това събитие, илюстрирано богато със снимки и дори видео. От този момент и министерството, и прокуратурата мълчат по въпроса с обяснението, че след експулсирането не е в юрисдикцията им. Съдебният процес би трябвало да е започнал на 10 септември, също в Марбея. Загадка остава защо точно той е пуснат с по-лека мярка, след като е сочен от разследващите за един от лидерите на престъпната група.

Междувременно жители на Семчиново депозираха искане до ЦИК за отнемане правомощията на кмета и назначаване на друг, който да може да изпълнява задълженията си. След първото си заседание на 7 септември ОИК-Септември отказа предсрочно прекратяване с мотива, че Темелков е в законно полагащия му се платен годишен отпуск от 44 дни, до 23 август, и не е изминал месец на безпричинно отсъствие. Във второто пък се появи негова молба за неплатен отпуск от 24 август до 6 октомври, отново редовно резолирана от Община Септември и отново последва отказ от ОИК. Точно на 6 октомври пък в общината в Септември се явил непознат адвокат, който депозирал болничен лист на Темелков.

Изненадващо по разпореждане на ЦИК и спуснати оттам методически указания обаче бе проведено трето заседание на 13 октомври, предизвикано от втори сигнал на семчиновци. Пълномощията на кмета бяха прекратени, като мотивите бяха една към едно с тези на Върховния административен съд по делото срещу кмета на село Галиче Ценко Чоков.

Дилемата сега е може ли да встъпи отново в длъжност Темелков. Последното решение на ОИК-Септември беше обжалвано както от него, така и от противниковия лагер. Оттам смятат, че то е изцяло в негова полза, тъй като в текста е посочено, че влиза в сила веднага, а не са му поискани писмени обяснения и дори не е уведомен, каквито са законовите изисквания. Предстои разглеждане на казуса от Административния съд в Пазарджик, първото заседание е насрочено за вторник от 9,30 часа.