Славчо Атанасов заповяда свалянето на 99 антени - ГЛОБУЛ заплашва със съд
Славчо Атанасов заповяда свалянето на 99 антени - ГЛОБУЛ заплашва със съд / снимка : Виктор Кадири /dariknews.bg

Кметът на Пловдив Славчо Атанасов подписа заповед за премахването на 99 опасни антени. Комисията за контрол на антените на мобилните оператори внесе предложение до градоначалника за премахване на излъчвателите, които са на разстояние под 300 метра от учебни, социални и здравни заведения.  

В район „Тракия" опасно близките излъчватели са 20, в район „Западен" - 15, в район „Южен" - 23 от общо 31 монтирани, в район „Централен" - 33 от 96 с издадени разрешителни, в район „Източен" - 2 от 12, а в район „Северен" те са 10 от общо 14 разположени на територията му.  

Специална комисия, председателствана от шефа от местния парламент Илко Илиев, бе съставена с цел взимане на мерки за намаляване вредното въздействие на електромагнитните полета, излъчвани от разположените на територията на община Пловдив базови станции и антени.

Първата реакция дойде от ГЛОБУЛ. Според оператора решението несъмнено ще доведе до непредсказуеми финансови загуби за граждани, фирми и обществени институции, включително общински, ще направи недостъпни телефоните за спешни случаи, включително номер 112 през мобилните мрежи, ще възпрепятства работата на полицията, пожарната и „Гражданска защита" в града, ще наруши ежедневието на стотици хиляди граждани и посетители на Пловдив.  Изпълнението на това решение и на евентуална заповед на кмета на града за премахване на съоръжения на оператора ще принуди ГЛОБУЛ да предприеме необходимите стъпки, за да защити пред съда правата на своите клиенти и партньори, както и интересите на своите акционери, което включва и търсенето на пропуснати ползи и причинени щети, които ще бъдат изцяло за сметка на данъкоплатците в Община Пловдив.