Семейните помощи за деца да се управляват от училищата, предлагат синдикати
Семейните помощи за деца да се управляват от училищата, предлагат синдикати / spisanie8.bg
Юлиян Петров от Синдикат "Образование"
78475
Юлиян Петров от Синдикат "Образование"
  • Юлиян Петров от Синдикат "Образование"

За промяна в механизма за предоставяне на семейните помощи за деца настояват от Синдикат „Образование“. Предложението на синдикатите е, не общината да е тази, която да получава и предоставя семейните помощи, а учебните заведения.

Няма връзка между предоставянето на средствата и тяхното ефективно разходване. Доста често тези пари се използват от родителите за запълването на семейния бюджет, а не за дрехи, учебници или помагала, от които има нужда детето. Това коментира за Дарик председателят на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров.

По думите му, ако механизмът за разпределение на средствата бъде променен, парите ще се използват целесъобразно.

Прехвърляйки средствата в училищния бюджет, те ще се използват спрямо присъствието на ученика и така децата ще бъдат стимулирани да посещават училище, каза още Петров.

В момента държавата осигурява 400 милиона лв. средства годишно за семейни помощи за деца и само 140 милиона лв. за обхващане и задържане на децата в детските градини и училищата, като например за транспорт, стипендии, общежития, извънкласни дейности, хранене и учебници.

Европейската и световна практика сочи, че разходите за предучилищно и училищно образование са с най-висока норма на обществена възвръщаемост от всички бюджетни разходи, тогава, когато са насочени целесъобразно към ученика. Още по-висока е тази ефективност за деца, чиито родители са с нисък образователен и социален статус, т.е. най-често за децата от ромски произход.

 

/Повече по темата, чуйте в прикачения аудио-файл/