Ръст на употребата и разпространението на наркотиците отчитат в Смолянско
Ръст на употребата и разпространението на наркотиците отчитат в Смолянско / ThinkStock/Getty Images

Ръст на употребата и разпространението на наркотици отчитат в Смолянско. Почти ежедневно полицията залавя хора с наркотични вещества. Рядко са дните напоследък, в които полиция не съобщава за подобен род престъпления. Ръководството на полицията и държавното обвинение в областния град са категорични, че един от най-наболелите проблеми сред подрастващите днес е употребата на наркотични вещества.

„За голямо съжаление в последните години един от наболелите проблеми сред обществото ни, дори и в Смолян е употребата и разпространението на наркотични вещества. Тенденцията е за увеличение броя на лицата употребяващи наркотични вещества и то предимно млади хора – ученици и студенти“, посочи Окръжният прокурор Тодор Деянов. Според него, проблемът е свързан на първо място с недостатъчен контрол от страна на родителите върху децата, неоказване съдействие на обществеността за неразкриване и недоказване на такива престъпления включително и от учители.

„Искам много ясно да кажа, че само с усилията на полицията и прокуратурата този проблем не може да бъде решен – всички родители, учители, РИО, РЗИ, трябва да обединим усилия в разрешаването на този проблем“, категоричен е Деянов. „Като се има предвид високата обществена опасност с наркотиците, които засягат живота и здравето на младите хора, превенцията и разкриваемостта на подобен вид престъпления са един от основните приоритетни задачи на смолянската полиция, категоричен е старши комисар Николай Димов – директор на ОД на МВР - Смолян.

За миналата година смолянските полицаи са разкрили 54 престъпления, свързани с наркотиците. „Ако ние на битово ниво не искаме да видим проблема, да осъзнаем, че има проблем, и да започнем да го решаваме няма как да стане. Един нарко тест за изследване на урина от 5 до 15 лв в аптеките, всеки родител може да закупи и да провери детето си. Просто за негова информация да види и да установи, че има проблем“, коментира още старши комисар Димов. Той е категоричен, че големият проблем е, че голяма част от родителите не осъзнават, че детето им има такъв с наркотиците.

„Нашата институция се бори вече със следствието. В повечето случаи престъплението, което сме разкрили води до осъдителни присъди за децата, затова идеята ни е да слезем на ниво превенция”, посочи още старши комисар Николай Димов.

За миналата година инспекторите от Детска педагогическа стая са изнесли над 250 беседи сред учащи. Освен това участват и в различни проекти, съвместно с други институции, свързани с темата за наркотичната зависимост. „Апелирам към всеки родител да следи своето дете, а обществото като цяло да проявява нетърпимост към тези деяния“, коментира още шефа на полицията в Смолян.