Руски депутат: Внесете иск за спрените доставки на газ
Руски депутат: Внесете иск за спрените доставки на газ / netinfo

Мисля, че в близките дни газовата криза ще намери разрешение, то ще се търси от започващите днес преговори в Брюксел и Москва. Това заяви в Пловдив след среща с областния управител Тодор Петков Виктор Константинович Глухих, председател на групата за сътрудничество с България в Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация. Той пристигна на разговори с областния управител Тодор Петков във връзка с годината на България в Русия, но първият въпрос, който двамата обсъдиха, бе газовата криза.

Задължително е да търсите правата си по съдебен ред. Така руският гост отговори на репортерски въпрос трябва ли България да внесе съдебен иск заради спрените доставки на горивото. Русия вече била направила това, подавайки жалба в Арбитражния съд в Швеция.

По думите на Виктор Глухих сегашната ситуация не е продиктувана от търговски, а от политически проблеми. Три групировки в Украйна – на Юлия Тимошенко, Виктор Юшченко и Виктор Янукович, се хвърлиха към властта, посочи Виктор Константинович.

Случилото се показа по категоричен начин още веднъж, че „Северен поток” и „Южен поток” трябва да се пускат, заяви още Глухих. „Северен поток” вече работи през Балтика, а „Южен” – в пълен обем през Беларус и Турция.