/ DarikNews
Родители на деца от пернишкото 7-мо основно училище са излезли с декларация, в която настояват спорната програма за сексуално образование в школото да продължи. Това каза в отговор на въпрос на DarikNews днес в Пловдив министърът на образованието Красимир Вълчев.

Министърът наказва шефа на образованието в Перник за скандала със сексуалното обучение на 10-годишни

Това, което излезе като първоначална информация от един родител за тази програма в училището в Перник, очевидно не е цялата истина. Към днешна дата разбирам, че тази програма има значителна подкрепа от страна на родителите.

Имаме декларация от страна на родителите,
те настояват тя да продължи, ние разбира се, ще уважим това тяхно желание.  Ние не можем да забраним на родителите, ако искат да работят с една организация”, посочи Вълчев.

ВМРО: Сексуалното образование на деца, граничещо с разврат, трябва да бъде подсъдно

Според министъра, проблемът е, че тази програма е тръгнала в училището станало по инициатива на РУО в Перник. „Аз искам РУО да подхождат с повишена доза бдителност и  предпазливост, когато става въпрос за подобни програми, защото има страхове у част от родителите, че по този начин може да има зловредни, спорни възпитателни въздействия от някои програми.

Възможно е те да не са съобразени, когато говорим за сексуално образование, с възрастовото ниво на децата и един допълнителен поглед от страна на РУО, пък и от Министерството, е гаранция за това”, обясни Красимир Вълчев.

Според него всички деца били включени в програмата с изричното съгласие на родителите, а в часовете присъствал класен ръководител. „Очевидно имаме и страхове от страна на родителите.

Една част са основателни, други не са. Част от организациите, които работят с образователната система, могат да се опитат покрай теми като насилието и други, които са важни, да прокарат и други въздействия.

И оттам идва проблема. Аз лично не съм доволен от началника на РУО, само заради това, че е станало по нейна инициатива и това ми е критиката към нея”, подчерта министър Вълчев.

В пернишко училище карали четвъртокласници да рисуват полови органи (ВИДЕО)

На въпрос на DarikNews дали наистина децата са карани да рисуват полови органи той допълни: „Това за рисуването всъщност е спорното. По-скоро не чухме потвърждение от страна на всички останали родители.

Важното в случая е, дали е имало такива прояви, или е нямало. Прави се проверка, спрели сме временно програмата. РУО прави проучване сред родителите, но преди да го направи, те са излезли с декларацията, в която искат програмата да продължи. Ако ще продължи в училището, ще е с участието с педагогически специалисти. Трябва да намерим баланс”, призна Вълчев.

По думите му темата се е политизирала, а това не трябвало да се случва. Вълчев припомни, че срещу шефката на РУО в Перник е започнато дисциплинарно производство по негово настояване. „Не съм аз наказващият орган, тя ще си даде обясненията.

Чисто формално, ако гледаме нормативната уредба, тя не я е нарушила. Моята критика към нея е по-скоро за това, че инициативата е нейна. Но като цяло съм доволен от нейната работа”, заключи министър Вълчев.