Работниците във ВМЗ- Сопот с Великденски премии
Работниците във ВМЗ- Сопот с Великденски премии / netinfo

Министърът на икономиката Божидар Лукарски и заместник министър Любен Петров се срещнаха със Съвета на директорите на ВМЗ-Сопот.  На срещата ръководството на предприятието информира, че на проведено заседание на Съвета на директорите е взето решение за изплащане на Великденска надбавка за работниците и служителите във ВМЗ. Сумата ще бъде изплатена въз основа на минималната работна заплата за дружеството - 462 лева. Това ще бъде вторият бонус в рамките само на около четири месеца за персонала на държавното предприятие, след като в навечерието на Коледа, през декември 2015-а работещите получиха тринайсета заплата. Надбавки в предприятието не бяха изплащани от 2013 г.

Ръководството на предприятието информира министъра, че в момента във ВМЗ работят 3 200 работници и служители, като в последните пет месеца са назначени 700 човека. Средната работна заплата в дружеството към края на февруари е достигнала 800 лева, като е увеличена спрямо септември миналата година, когато е била 680 лева. По инициатива на Съвета на директорите се разработва и система за допълнително материално стимулиране на работниците и служителите. За всички е осигурен безплатен транспорт и достъпно столово хранене. За първи път от години персоналът е получил и топло работно облекло за зимните месеци.

Печалбата на ВМЗ за 2015 г. е нараснала многократно спрямо предходната й 2014 г. Производствената програма на дружеството е обезпечена с договори до средата на 2018 г., отчетоха от ръководството на ВМЗ. Представителите на Съвета на директорите съобщиха също, че продължават строително-монтажните работи за цялостно обновяване на два нови цеха в Монтажния завод в Иганово, които се очаква да бъдат пуснати в експлоатация в края на месец март и средата на април т.г. Цеховете ще бъдат оборудвани с изцяло нови производствени поточни линии. Изпълнява се и програма за технологично обновяване със съвременни машини на производствените мощности в Механичен завод и в Завода за инструментално и нестандартно оборудване.

За подобряване на сигурността във ВМЗ в момента се работи и по съвременна система за видео-наблюдение в производствените и складовите обекти на дружеството.