Проверка разобличи селски кмет с фалшива диплома
Проверка разобличи селски кмет с фалшива диплома / dariknews.bg/архив

Новоизбран кмет на село бе уличен, че няма диплома за средно образование, както е твърдял. Случаят е от края на 2015 г., когато след запитване в Професионалната гимназия по горско стопанство “Христо Ботев” във Велинград, става ясно, че  Кирил Симеонов - новоизбран кмет на село Габровица, община Белово, няма диплома за средно образование.

Кметът представил удостоверение за завършено задочно образование в гимназията, но такъв документ не е открит в училищния архив, става ясно след отговор на заявление по Закона за достъп до обществена информация.

Оказало се, че Симеонов работил 14 години в системата на горите без диплома. А за разлика от кметуването, за горски стражар се иска образователен ценз.

Директорът на учебното заведение отчита, че в последните години има бум на фалшиви дипломи. Той получава запитвания от цялата страна, като бивши възпитаници също сигнализират за съмнителни случаи.

Има случай, при който бивш възпитаник на гимназията, работещ в МВР-Сливен, наскоро също попаднал на свой “съученик”.

На година излизат наяве около 30-40 несъществуващи диплом, като е установено, че фалшификатори сканират точно печата на гимназията, защото в нея дълго време ползвали печат с малък дефект.

Подписът на директорът обаче се оказва е труден за фалшифициране. Той е категоричен, че контролът по издаването на дипломи е строг и няма начин възпитаник на учебното заведение да не фигурира като завършил в базата данни, ако наистина го е завършил.