кмет Септември
кмет Септември / netinfo
С флашмоб и антинагради протестиращи от община Септември планират да посрещнат днес пред съда кмета си Марин Рачев, съобщават инициатори на събитието. Те са му подготвили антиотличие за най-големия антикмет, а мотивите за него формулират така: за принос в антиуправлението, най-мащабна антисделка в обществените поръчки, антикомуникация и антипрозрачност.

Поредната протестна проява ще започне в 9:15 часа пред Съдебната палата. Поводът е поредното заседание по делото срещу Рачев за укриване на данъци в големи размери в качеството му на едноличен търговец. Според иска на НАП-Пловдив, сумата е 130 143 лева плюс 185 494 лева лихви за времето от установяване на нарушението през 2005-2006 г. досега.

Обвинението му беше повдигнато от Софийската градска прокуратура на 17 август тази година, едновременно с това на кмета беше наложена мярка за неотклонение „подписка“.


Делото продължава с разпит на свидетели. Част от тях, сред които кметът на Белово Костадин Варев, дадоха показания в предишното заседание. Тогава недоволните от управлението на Рачев символично просиха пари с картонена касичка, за да му ги дадат да си плати данъците.

Заседанието завърши със скандал, след като една от протестиращите – Гина Бошева, съпруга на бившия кмет на Септември Петър Бошев, удари подсъдимия, като го обвини, че я опипвал. Съдът разпореди тя да не бъде допускана повече в залата.