Прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу Боскос
Прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу Боскос / Ваня Трингова/Дарик радио-Пловдив
Прокурор Атанас Илиев за обвинителния акт на Христос Боскос и Васил Калев
76221
Прокурор Атанас Илиев за обвинителния акт на Христос Боскос и Васил Калев
  • Прокурор Атанас Илиев за обвинителния акт на Христос Боскос и Васил Калев

Обвинителният акт срещу гръцкия студент Христос Боскос, който прегази на автобусна спирка 16-годишната Катерина Матеева на 19 май вече е внесен в съда. Това каза пред Дарик говорителят на Районната прокуратура в Пловдив прокурор Атанас Илиев.

Изготвянето на обвинителния акт от наблюдаващия прокурор по случая бе започнато на 4 ноември и е внесен вчера, стана ясно в днешния ден.

Гръцкият студент Христос Боскос ще отговаря пред съда за нанасяне на средна телесна повреда на Катерина Матеева в съпричинителство с пловдивчанина Васил Калев, управлявал „Мерцедеса“, в който Боскос се блъска преди да помете Катя.

След като делото вече е внесено в съда започва съдебната фаза на наказателното производство и следва Прокуратурата да защити своята поддържаща обвинителна теза, обясни прокурор Илиев.

Каква ще бъде обвинителната теза на Прокуратурата обаче все още не е ясно.

Това е въпрос, на който е трудно да отговоря, тъй като тепърва предстои цялата съдебна фаза. Едва след като тя приключи предстоят пледоариите, в които Прокуратурата ще изясни позицията си, обясни прокурорът.

/Повече по темата, чуйте в прикачения аудио-файл/

Средната телесна повреда на Катя е съвкупност от 4 средни телесни повреди. Цитирайки обвинителният акт, Атанас Илиев обясни четирите квалификации на нанесената повреда, а именно: нараняване, проникващо в черепната кухина, трайно затрудняване на движението на левия и десния крак на момичето за около 9-12 месеца, както и разстройство на здравето- временна опасност за живота.

И двамата шофьори са нарушили 4 текста от Закона за движение по пътищата, сочат данните от експертизата, назначена от Районната прокуратура. Записът от единствената камера, заснела катастрофата на 19 май показа, че Боскос преминава през кръстовището на ул. „Победа“ и „Полк. Сава Муткуров“ на червен светофар. Четворната автотехническа експертиза пък доказа, че младежът е „летял“ със своя спортен „Нисан“ с 98 км/ч.

Максималното наказание, което предвижда Закона за това престъпление е 3 години лишаване от свобода или пробация.