Президентът Плевнелиев открива конференция за бедствията
Президентът Плевнелиев открива конференция за бедствията / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Президентът Росен Плевнелиев ще участва днес  в Годишната среща на местните власти от Югоизточна Европа, която се провежда в Пловдивския панаир. От 15 часа  държавният глава ще открие конференцията „Компетентност и готовност на местните власти от Югоизточна Европа за превенция и управление на кризи“.

Планирана е дискусия за очакваните промени в политиките, насочени към бедствените ситуации и подобряването на координацията за реакции между отделните институции. Преди това обаче ще бъде представен опитът на Япония при управление на риска при природни бедствия.

Участие ще вземат и  делегати от районите, засегати от наводненията в Сърбия. Ще бъдат анализирани и  действията по време на последните бедствия в страната ни. Изготвена е и специална декларация за управлението на риска в кризисни ситуации.

Вторият ден от срещата на местните власти от Югоизточна Европа започва със заседание на Националното сдружение на българските общини и церемония по приемане на нови членове. В програмата е включено и връчване на Етикет за иновации и добро управление на местно ниво. С престижното отличие  са удостоени 18 общини в България.

Мащабното събитие се организира от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Мрежата на асоциациите на местните власти в Югоизточна Европа (NALAS) и Община Пловдив. На откриването в неделя приетствия отправиха министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, кметовете на Пловдив и Пазарджик и президeнтът на NALAS Джуро Буквич. Във форума днес се включва  вицепремиерът  по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев. Участват стотици делегати от България и още 15 държави. Официалната част приключва на обновените Пеещи фонтани.