/ Дарик Враца
Семейното жилище да напуска насилникът, не жертвите
102234
Семейното жилище да напуска насилникът, не жертвите
  • Семейното жилище да напуска насилникът, не жертвите
Практиката с жените и децата жертви на домашно насилие трябва да бъде променена, защото извеждането на жертвите и настаняването им в кризисни центрове ги стресира. Това обаче не означава да се закриват центровете.

Заместник-кметът по социални политики в Пловдив Георги Титюков предлага законодателна промяна, според която жените и децата да остават в семейното жилище. По думите му извеждането на жената и децата от дома им е огромен стрес, още повече ако са от друг град. Именно затова би било добре насилникът да се настанява в Център, което ще бъде дебатирано с народни представители.
 
„Какво се получава в момента, някой калпазанин набие жена си, или жената и децата, и ние ги вадим от семейното жилище, вкарваме ги в един Център. Колкото и да е семейното жилище вероятно е по-голямо от помещенията в нашия кризисен център и по-уютно. А насилникът остава да се шири в семейното жилище“, коментира Титюков.
 
Според юристите и консултантите от Фондация „Джендър алтернативи“ в Пловдив, които работят с жертви на домашно насилие, идеята е резонна. Рада Еленкова от фондацията припомни, че те консултират не само жертвите, но и насилниците.
 

„Застъпваме идеята жертвите да бъдат оставени в общо обитаваното жилище, докато насилникът бъде принуден да напуска дома. И да не се доближава до дома, до местоработата, ако има наложени привременни мерки за защита. Ние имаме такава програма за работа с насилници. Тя е пряко обвързана със Закона за защита от домашно насилие. Ние сме радетели за криминализиране на домашното насилие, т.е. Законът за защита от домашно насилие да влезе в Наказателния кодекс и да се предвижда затвор“, коментира Еленкова.
 
Към момента две жени и 6 деца са настанени в Кризисния център в Пловдив. Капацитетът на Центъра е 9 жени. От началото на тази година „Джендър алтернативи“ работи с шестима автори на домашно насилие.