Пловдивският университет поема на азиатски поход
Пловдивският университет поема на азиатски поход / снимка: Кирил Кирилов
Пловдивският университет поема на азиатски поход
38313
Пловдивският университет поема на азиатски поход
  • Пловдивският университет поема на азиатски поход

Китайски език ще се изучава от следващата академична година в ПУ „П. Хилендарски", съобщи деканът на Филологическия факултет доц. д-р Живко Иванов. Преподавателят уточни, че през 2011/2012 г. стратират три нови специалности - „Български и китайски език", „Английски и китайски език" и „Немски и китайски език". Те ще бъдат във формата на приложната лингвистика. Всяка от тях ще отвори съответно по 15, 10 и 5 места. Първоначално студентите ще бъдат образовани на китайски от по един преподавател от София и Пловдив. Университетът разполага с календари, разговорници и единични учебници, които ще бъдат размножени за първокурсниците. Ще се влиза с чужд език и няма да има специални изисквания за познания по китайски.

Имаме намерение „навлизането ни в Азия" да продължи, каза доц. Иванов и допълни, че университетът обмисля бъдещо изучаване на корейски и може би на виетнамски език. Преподавателят не скри идеите на факултета за изучаване на арабска филология, както и на италианска. /Чуйте и от прикачения звуков файл/

Интересът към китайския е висок. Оказва се, че много ученици в Пловдив искат да го изучават. В момента над 240 души се запознават с основите на езика на най-многолюдната страна по време на средното си образование. Китайският е на почит в Русе, Ловеч, Плевен, Стара Загора. Доцентът обясни, че в Ловеч се очаква да заработи голям завод за китайски автомобили, който може да поеме стажа на студентите, тъй като ще има нужда от преводачи.   

От друга страна има известен страх от изучаването на този език, коментира деканът на филолозите. По думите му той се дължи на опасенията да не се легитимира миграцията от изток и страната да бъде залята с китайци.

Китайското посолство е съдействало на университета за новите специалности. Надяваме се общината да си удържи на думата и също да ни подкрепи, каза доц. Иванов. От градската администрация са обещали жилище за преподавателя от София.

С нововъведението филологическите специалности стават 34, с което капацитетът на факултета се запълва на 100% и в близките години не се очаква в него да бъдат откривани нови специалности.