Пловдивчани се присъединяват към делото срещу общината за мръсния въздух
Пловдивчани се присъединяват към делото срещу общината за мръсния въздух / dariknews.bg/архив

От 23 март до 6 април е срокът, в който гражданите на Пловдив ще могат да се присъединят към Колективния иск по делото срещу Общината за мръсния въздух в града. Всеки, който е живял в Пловдив в периода 2007-2011г. има право на това, като такса за присъединяването няма и не е необходимо да се доказва увреждане, обясни адвокат Снежана Стефанова, която представлява ищците от „Асоциацията за европейска интеграция и права на човека". Между 15 и 23-и март в медиите бяха разгласени и условията за участие в иска.

Колективният иск бе депозиран от „Асоциацията за европейска интеграция и права на човека" и "Бизнес експертен съвет". Адвокати и бизнесмени настояват Община Пловдив да предприеме ефективни действия за опазване на околната среда и чистотата на атмосферния въздух. Той няма материални претенции.

Над 3000 страници са документите и доказателствата в подкрепа на това, че Община Пловдив не бездейства по отношение на опазване на околната среда и чистотата на въздуха в Пловдив. Безпрецедентно дело за чистотата на въздуха в града тръгна на 8 март в Пловдивския окръжен съд.

Мнението на страните по темата - адвокат Михаил Екимджиев от асоциацията и началникът на Правния отдел в община Пловдив Илиян Илиев, както и подробности по казуса можете да чуете от 9,00 часа в предаването "Предай нататък" на Дарик радио.