Пловдивчани объркани кой управлява града. ГЕРБ води на БСП с 15% три месеца преди вота
Пловдивчани объркани кой управлява града. ГЕРБ води на БСП с 15% три месеца преди вота / netinfo
Пловдивчани объркани кой управлява града. ГЕРБ води на БСП с 15% три месеца преди вота
18920
Пловдивчани объркани кой управлява града. ГЕРБ води на БСП с 15% три месеца преди вота
  • Пловдивчани объркани кой управлява града. ГЕРБ води на БСП с 15% три месеца преди вота

ГЕРБ води с близо 15% преднина пред БСП в Пловдив, а Атака е трета политическа сила само на 1% след социалистите. Това сочат резултатите от представително социологическо проучване на Маркет линкс, проведено в града по поръчка на партията на Бойко Борисов. Почти от 1/3 от пловдивчани – 32,2%, са категорични към днешна дата, че няма да гласуват.

Ако изборите са сега, 24, 7% от активните избиратели биха дали вот за ГЕРБ. БСП събира 9,9% от заявилите, че ще отидат до урните, а Атака – 8,8%. Кметската партия ВМРО към момента е на ръба на бариерата за влизане с 4,3%, които пловдивчани са декларирали, че ще дадат за листата й заедно с останалите партии от движение Напред. Коалицията СДС-ДСБ събира 6% към днешна дата.

Пловдивчани са объркани за това кой управлява града след преструктурирането на местната власт и излизането на ГЕРБ в опозиция в Общинския съвет. 30% откровено признават, че не могат да преценят. Вероятно заради четиримата районни кметове на Бойко-Борисовата партия 21% са на мнение, че ГЕРБ ръководи общината, при това самостоятелно. 33% смятат, че кметската партия ВМРО дирижира процесите и едва 5% посочват новия й коалиционен партньор – БСП, като участник в управлението.

 На въпрос "Бихте ли повторили вота си за кмет на община и район от последните местни избори" кметът Славчо Атанасов и общинският лидер на ГЕРБ Иван Тотев, в качеството си на кмет на район Източен, събират най-високи проценти "за" препотвърждаване на дадената им подкрепа - съответно 63%  и 50%. Малко над 18% от гласувалите за Славчо Атанасов заявяват, че не биха гласували за него сега. При Тотев пък липсва подобно отрицание и  отдръпване, но половината от гласувалите за него през ноември 2007 година признават, че не могат да преценят дали биха  го направили отново днес.

Кметът Атанасов и екипът му трябва много внимателно да анализират резултатите от това проучване, които са близки до  данните от други две представителни изследвания в Пловдив на други агенции, каза в ефира на Дарик политологът Димитър Аврамов. Според него, доверието в местната власт все още съществува поради липсата на голям провал. То обаче е на  кантар и е възможно рязко да тръгне надолу, но също така не е изключено и да се се покачи, каза Аврамов. Как коментира той потенциала на париите в Пловдив за парламентарния вот - чуйте в прикачения звуков файл