Пловдив  се превъща  и в  индустриална столица
Пловдив се превъща и в индустриална столица / снимка: Дарик радио Пловдив, архив
Розалин Петков за ТИЗ
78218
Розалин Петков за ТИЗ
  • Розалин Петков за ТИЗ

„Тракия икономическа зона“ (ТИЗ) ще бъде  първият в България Район с целенасочена подкрепа от държавата /РЦПД/. Решението ще бъде взето на  Областния съвет за развитие, който свиква на 27 февруари областният управител на Пловдив Розалин Петков.

Териториалният обхват на района ще обхваща 9-те общини, подписали Меморандума за сътрудничество и подкрепа от 20.03.2014 г.,  в които се намират индустриалните зони, включени в ТИЗ. Това са Пловдив, Асеновград, Калояново, Куклен, Марица, Първомай, Раковски, Родопи и Стамболийски.

Ръководната структура на РЦПД ще бъде Постоянна секторна комисия, която ще е част от областния съвет за развитие. В нея ще участват представители на общините, както и  представители на заинтересовани организации, които са пряко свързани с проекта, вкл. и неправителствени, които могат да осигуряват методическа и техническа помощ.

„Тракия икономическа зона“ предлага цялостно развитие на проектите на чуждите инвеститори, а не просто само терени за заводи, търговски и логистични центрове. Специализирани екипи съдействат и при кандидатстване по различни европейски проекти, обясни в интервю пред Дарик основният двигател на икономическия проект и съуправител на ТИЗ инж. Пламен Панчев. Такъв проект е и Центърът за квалификация на работна сила, който ще бъде създаден в зоната и ще е в постоянна връзка със 9-те висши училища в Пловдив, уточни той.

ТИЗ вече се очерта като бизнес дестинация за високотехнологични производства, коментира и кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Той прогнозира заетостта в този сектор да нарасне до 2 пъти в близките няколко години, а кадровият потенциал за работа в тази индустрия да достигне до 17 хил. души. По думите на Тотев създаването на работни места, с висока добавена стойност за младите и талантливи висшисти, е сред най-големите приоритети на управленския екип. Инвестициите в сектора позволяват образованите и квалифицирани студенти да останат да работят в града, категоричен е кметът.

Очаква се до края на годината секторната комисия да поиска 3 млн. лева от държавата за изграждането на  две основни кръстовища в зоната на община „Марица“, които са важни за подобряване на инфраструктурата в индустриалната зона, съобщи пред Дарик областният управител на Пловдив Розалин Петков. Изграждането на жп ринг остава като проект евентуално за следващ програмен период, но интермодалният терминал на гара Тодор Каблешков  по план трябва да бъде готов до края на годината, допълни инж. Панчев.

Не е изключено в близките години Пловдив да се превърне и в основна база на „трансконтиненталния коридор“  на китайските стоки към Европа. Голям интерес има и от страна на Полша там да се случи това, но нашата идея е ТИЗ да предостави по-добри условия, коментира инж. Панчев. По думите му интересът на инвеститорите към ТИЗ расте, вкл. и от страна на азиатските компании. В доказателство на това японска фирма, която е световно известна с производството на пневматични и електрически системи и е сред топ 50 на най-иновативните компании в света, закупи преди дни 180 хил.кв.м. терен в индустриална зона „Марица“.

Добрите новини, сързани с бъдещето развитието на „Тракия икономическа зона“ са основно в две посоки – първо ще бъдат разкрити хиляди нови работни места за високо и нискоквалифициарни кадри от Пловдив и региона. И второ – присъствието на големи инвеститори означава, че постепенно в града и околните общини ще се развиват фирми от малкия и средния бизнес като подизпълнители и доставчици на местно ниво, категорични са представителите на бизнеса и държавните институции. След влизането на големите компании в зоната, към тях се присъедииняват техни партньори и съпътсващи производства, като по този начин се създава гръбнакът на малкия и среден бизнес.

Според предварителните прогнози в срок от 10 години в „Тракия икономическа зона“  се очакват инвестиции за над 1 100 000 000 евро, чрез които ще се открият нови 30 000 работни места.