/ Община Пловдив
142-та годишнина от Освобождението на България от османско владичество ще бъде отбелязана тържествено днес в Пловдив. Празникът ще започне в 11.00 ч. с молебен, отслужен от Пловдивския митрополит Николай в Катедрален храм “Св. Богородица”.

Час по-късно, на паметника на руските освободители на Бунарджика ще се състои церемония за тържествено отбелязване на 142-та годишнина от Освобождението на България. Официално слово ще произнесе председателят на Общинския съвет в Пловдив инж. Александър Държиков. Водещ на тържестото ще бъде Христо Христов. Ще бъдат положени венци и цветя на паметника. 

Общината е подготвила и развлечения за пловдивчани днес. От 12.00 ч. на пл. „Стефан Стамболов“ ще се състои концерт на Фолклорен танцов ансамбъл "Дилянка" с ръководител Мария Кьосева. От 16.00 ч. пак на площада ще се проведе празничен концерт на Представителният духов оркестър на ВВС с
ръководител майор Михаил Младенов.

В 18.30 ч. на  пл. „Централен“ ще се състои тържествена проверка-заря по повод Националния празник на Република България. В нея ще участват на военни формирования от гарнизон Пловдив. Водещ на церемонията ще бъде актьорът Петър Тосков.

От 13.00 ч. на паметника на опълченците, който се намира на Централни гробища, ще бъде отслужена панихида за загиналите български опълченци. Ще бъдат положени венци и цветя, в памет на загиналите за свободата на България. 

Както всяка година за празника комитет „Родолюбие“ организира „Поход на свободата“. Шествието е предвождано от членовете на комитета, които освен традиционното си облекло носят и копия от знамената на българското опълчение. Гражданите, които желаят  да се включат трябва да се явят в 10.30 часа в подножието н а Бунарджика пред входа на ресторант „Южен полъх“ (бившия „Малък Бунарджик“), за да се качат пеша и под строй до паметника на руските освободители за началото на честването в 11 часа.
 
По инициатива и с подкрепата на Почетния консул на Руската Федерация в Пловдив Георги Гергов в деня на честването е организиран безплатен транспорт за трудноподвижни и възрастни хора. Микробусите тръгват от спирката на бул „Руски“, от сраната на Бунарджика, в началото на ул.Волга.
 
ОП „Паркиране и репатриране“ напомнят, че по случай Националния празник 3 март паркирането в „Синя зона“ на 3 март 2020 г. ще е безплатно. На официалните празници и свързаните с тях почивни дни пловдивчани и гостите на града не заплащат за престой в зоната. На Националния празник 3 март всички градски автобуси ще работят с празнично (неделно) разписание.
 
Регионален исторически музей – Пловдив ще работи с експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” 1 в Старинен Пловдив. Обектът ще приема посетители между 9:30 ч. и 17:00 ч. със свободен вход.