Пак гледат европейската заповед за арест на Снежана
Пак гледат европейската заповед за арест на Снежана / netinfo
Пловдивският окръжен съд ще разгледа отново днес европейската заповед за арест, издадена за Снежана Христова, обвинена за извършено преди 17 години убийство в Германия .

Първия път делото беше отложено, тъй като не беше получен оригинален екземпляр на немската заповед за арест и превода й на български език.

Европейската заповед за арест на Христова е издадена през март м.г. от прокуратурата в Берлин. Германските магистрати поискаха българката да бъде арестувана, за да бъде проведено срещу нея наказателно преследване за извършено убийство на 23 август 1990 г. Жертвата е инвалидът Ирене Шмид, по баща Ангелова, която е работила като преводач от български език в Германия.

Срещу Христова са повдигнати и още две обвинения – за извършване на кражба на ценни предмети от жилището на убитата и за повреда на телекомуникационни съоръжения.

В европейската заповед за арест се сочи, че предвиденото по германския закон наказание е до 10 години лишаване от свобода, тъй като към момента на извършване на престъплениетоХристова е била непълнолетна - на 16 г.