Отбелязваме Световния ден на климата
Отбелязваме Световния ден на климата / netinfo

 Днес отбелязваме Световния ден на климата.Силната проява на парниковия ефект и свързаното с него глобално затопляне е сред основните проблеми на човечеството в наши дни, алармират учените. Ако темповете на глобалното затопляне са все така интензивни, след 30 години повече от половината хора на Земята ще страдат от недостиг на вода, а 2,5 на сто от населението на планетата ще гладува. Това сочи Доклад на експерти от Програмата на ООН за околната среда.

Доказателство за опасността е и фактът, че десетте най-горещи години в историята са били след 1980 г.

Сред причините за силната проява на парниковия ефект и свързаното с него глобално затопляне е увеличеното изгаряне на горива в транспорта, енергетиката и промишлеността, което предизвиква отделянето на въглероден диоксид и други парникови газове.

Възможно решение на проблема е промяна на енергийния баланс и използване на алтернатимни енергийни източници, съветват учените и дават пример с първата в света електроцентрала, която работи с маслини в Южна Испания. Необичайното изобретение в момента произвежда достатъчно "зелена" енергия, за да захранва 27 хиляди домакинства.