Опасността от несъстоятелност на „Митнически терминал” отмина
Опасността от несъстоятелност на „Митнически терминал” отмина / Даниела Ковачева
До две години закъсалата общинска фирма „Митнически терминал” ще изчисти всичките си задължения, включително банковия кредит и безлихвения заем от общината, заяви в предаването Дарик кафе новият изпълнителен директор Иван Златарев. Според него до тогава не е удачно да се пристъпва към приватизация на дружеството, наричано преди време „златната кокошка” на общинската икономика. Шефът на терминала декларира, че опасността кредитори да поискат несъстоятелност на „Митнически терминал” е само теоретична.

В последните 2 месеца приходите от дейността му вече покриват текущите разходи, но това се дължи основно на повишаване цените на най-търсените услуги. В средата на септември таксата за паркинг на тировете, които нямат друг подход към пловдивската митница, освен през терминала, е увеличена от 21 на 31 лева. От днес се въвежда и паркинг за леките автомобили – 2 или 3 лева на ден, в зависимост дали те са на наематели или на външни фирми и лица. Към момента дълговете остават около 950 хиляди, като се покриват само текущите лихви.

Очаква се паричните потоци да се увеличат след пускането в експлоатация след Нова година на склад с площ 3600 кв.м., който се строи от 8 години.

Засега не може да се мисли за използване на терминала като база за високотехнологично производство. Дори и да се намери партньор, който да осигури необходимите големи стартови капитали за такъв тип дейност, 20 от 22-та декара са ипотекирани, посочи Златарев.

цялото интервю чуйте в аудиото