Окръжна прокуратура-Смолян задържа младежа, убил свой връстник с нож
Окръжна прокуратура-Смолян задържа младежа, убил свой връстник с нож / Sofia Photo Agency

Окръжна прокуратура-Смолян привлече като обвиняем 18-годишният Антон Петков от Смолян, за умишлено убийство.

На 27 декември 2015 г., към 5 часа сутринта на бул. „България“ в гр. Смолян, е възникнал конфликт между Антон Петков и 24-годишният Никола Мавродиев, също от Смолян, които малко по-рано посетили едно и също нощно заведение в гр. Смолян със свои приятели. Петков е бил придружаван от 20-годишната си приятелка. Двете компании се засекли на моста от пешеходната зона на бул. „България“ в центъра на града. Петков и Мавродиев си разменили реплики. Между двамата е възникнало сбиване пред множество свидетели.

До момента е установено, че Петков е нанесъл няколко удара с нож тип „пеперуда“, с дължина на острието 10 см и на дръжката 12 см, в бедрата и един в коремната област на Мавродиев, като последният засегнал централен кръвоносен съд – коремна аорта. Пострадалият е починал на път за болницата. Приятелката на Петков се опитала да предотврати конфликта, но тя също е била ранена с ножа в бедрото, неволно от Петков. Оказана й е лекарска помощ и няма опасност за живота й. Антон Петков е бил задържан около един час след инцидента пред болницата в Смолян, където е завел пострадалата жена, за да й бъде оказана медицинска помощ.

Първоначално той е изхвърлил ножа тип „пеперуда“, за да не бъде открит в него, но след това е съдействал и посочил къде се намира. Извършен е оглед на мястото и ножа е иззет и приобщен като доказателство по делото. Наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура-Смолян е упражнявал ръководство върху разследването от самото начало на процесуално-следствените действия и лично е участвал при извършването на някои от тях. До момента са разпитани свидетели, включително и пред съдия, назначена е съдебно-медицинска експертиза и др.

Антон Петков е задържан в ареста за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Окръжна прокуратура-Смолян да внесе искане в съда за налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.