/ iStock/Getty Images
В животновъдния обект се отглеждат около 9 000 патици мюлари, ще се предприемат действия за умъртвяването на заболелите и контактни птици
Огнище на птичи грип в Пловдивско. Вирусът е установен в животновъден обект за отглеждане на патици мюлари, находящ се в землището на Брезово, съобщиха от БАБХ.

В животновъдния обект се отглеждат около 9 000 патици мюлари - животновъден обект с рег. № 4160-0292. Около засегнатия животновъден обект са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попада Брезово и с. Чоба, община Брезово и 10-километрова наблюдавана зона - община Брезово: с. Тюркмен, с. Генерал Николаево, с. Отец Кирилово, с. Дрангово, с. Златосел, с. Болярино, с. Зелениково и Раковски; обл. Стара Загора, общ. Братя Даскалови: с. Православ, с. Колю Мариново, с. Гранит и с. Верен.

Огнище на птичи грип в Брезово

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.