56% посочват Темида като трета основна власт
56% посочват Темида като трета основна власт / БГНЕС, архив
Несправедливо обвинен, а после оправдан мъж осъди Главната прокуратура да му плати обезщетение от 6000 лева. На първа инстанция магистратите признават нанесените неимуществени вреди, но отхвърлят иска му за 20 000 лева като неоснователен. Решението е потвърдено и от състав на Окръжния съд в Пазарджик с председател Красимир Ненчев без корекции.

Ищецът, който е от пазарджишкото село Звъничево, е изправен пред Темида през 2010-та по обвинение за опит за пренасяне на близо 3,4 кг хероин на стойност 150 300 лева, скрити в кола, през ГКПП Ферибот във Видин на 27 април същата година. Последвали разпити, претърсвания в дома му, задържане под стража до 20 май, когато мярката му била заменена с подписка. Оправдателната присъда на магистратите в дунавския град е потвърдена окончателно от Апелативния съд в София на 11 юли 2011 година.

Съпругата на ищеца свидетелства, че по време на процеса мъжът й не говорел с никого, дори с нея. След пускането му от ареста шефът му го освободил. Приятелите и съселяните му го избягвали. Нощем в собствения си дом чукал на вратата и молел някой да го пусне до тоалетна, смятайки, че още е зад решетките. Бил притеснен, терзаел се за причинените на семейството тревоги, треперел, припадал няколко пъти и стигал до болница. До 2013-та останал без постоянна работа. После започнал като шофьор в Германия.

В Звъничево го гледали като престъпник, спрели да ходят в кафенето му и фалирал, по думите на друг свидетел и негов приятел. Авторитетът на обвинения, който иначе е от уважавано учителско семейство, се сринал. Дори след оправдаването не успял да възстанови приятелските си контакти.

Прокуратурата ще трябва да плати и лихви, както и съдебни разноски, реши съдия Ненчев. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.