/ / iStock/Getty Images
Хората с установена паркинсонова болест ще имат възможност за безплатни прегледи при невролози, като прегледите ще бъдат до края на месеца. Това каза пред журналисти акад. Иван Миланов, председател на Българското дружество по неврология. Кампанията ще бъде в определени лечебни заведения в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора. Инициативата е насочена към болните, които от години са на терапия, но ефикасността й намалява. За пациентите е много важно да бъдат диагностицирани в прехода към късните фази на болестта, за да запазят качеството си на живот.

Учени със стряскаща прогноза за пандемия от болестта на Паркинсон


В България пациентите с болест на Паркинсон са 12 000 -13 000, като напоследък идват все повече болни със закъсняла диагноза, от порядъка на 4-5 години, допълни акад.Миланов. Това е характерно и в Европа, където 30 на сто от пациентите се диагностицират с 2 до 3 г. закъснение. Първите симптоми на заболяването са неспецифични. Характерно е треперене и несръчност на едната ръка, която впоследствие спира да се движи при ходене, уточни лекарят.

Депресията, особено когато се появява внезапно на 55-60-годишна възраст, трябва да се проучи по-внимателно, защото често е сред първите симптоми на болест на Паркинсон, каза акад. Лъчезар Трайков от Клиниката по нервни болести в Александровска болница. Друг характерен ранен симптом на заболяването са нощните кошмари и бурните резки движения по време на сън.

Учени ще се опитат да лекуват болестта на Паркинсон с iPS клетки


Заболяването засяга главно мъже и жени над 50 години, но все повече застрашава и по-млади хора. По-често боледува бялата раса, като болестта засяга 1,5 пъти повече мъжете. Средно 10 години от началото на заболяването се навлиза в напредналата форма на страданието, а в последния стадий - след още 3-4 години.

Причините за Паркинсоновата болест са все още неизвестни. В повечето случаи заболяването не е наследствено, но е установено генетично предразположение към болестна форма близка до болест на Паркинсон.
БТА