/ ThinkStock/Getty Images
Група японски учени от университета в Киото за пръв път ще проведат клинични изпитания с присаждане върху пациенти на тъкан, отгледана с индуцирани стволови клетки - iPS-клетки. По този начин те ще се опитат да лекуват болестта на Паркинсон, съобщава ТАСС.

Специалистите от университета успяха да получат всички необходими разрешения и сега завършват подбора на пациентите, страдащи от това заболяване. Учените създадоха с помощта на iPS клетки запас от 5 милиона нервни клетки, произвеждащи хормона допамин. Именно неговият недостиг се счита за една от главните причини за възникването на болестта на Паркинсон.

учени
Thinkstock/Getty Images

В хода на изследванията е предвидено част от тези клетки да бъде присадена в мозъка на пациентите. Не се съобщава колко души ще вземат участие в клиничните изпитания. По-рано специалисти от университета вече проведоха подобни експерименти с опитни маймуни.
Кръвен тест открива Паркинсон с 95% точност

След извършените операции състоянието на приматите с Паркинсонова болест значително се подобрило и след две години не били регистрирани сериозни странични ефекти, като възникването на тумори.
 
БТА