/ ThinkStock/Getty Images
Специалисти от САЩ и Холандия предсказаха, че в близко бъдеще светът ще бъде обхванат от пандемия от болестта на Паркинсон заради демографската ситуация и други фактори, съобщава American Journal of Managed Care.
 
Неврогенеративните заболявания са сред основните причини за неработоспособност в съвременния свят.
 
Сред тях най-голямо разпространение през последните няколко десетилетия получи болестта на Паркинсон. Това неизлечимо засега заболяване е предизвикано от смъртта на неврони, произвеждащи допамин.
 
В резултат у засегнатите от болестта хора се появяват тремор, проблеми с мускулите, загуба на равновесието.
 
От 1990 г. до 2015 г. пациентите, засегнати от болестта на Паркинсон, надхвърлиха 6 милиона.
 
По мнението на специалистите, до 2014 г. вследствие на увеличаване средната възраст на населението засегнатите от болестта ще са над 12 милиона.
 
Други, повишаващи риска от невродегенеративни болести фактори са пестицидите, разтворителите, тежките метали, които попадат в околната среда. Освен това резултатите от някои изследвания сочат, че рискът от болестта на Паркинсон е по-голям за непушачите, макар да не е открита причинно-следствена връзка.
 
Специалистите смятат, че пандемията може да бъде предотвратена, но за целта ще са нужни значителни усилия, свързани с разработване на терапии, профилактика и грижи за болните.
БТА