Намалиха присъдата на гръцкия студент, блъснал ученичка на автобусна спирка
Намалиха присъдата на гръцкия студент, блъснал ученичка на автобусна спирка / Снимка: Ваня Трингова

Пловдивският окръжен съд измени присъдата на Пловдивския районен съд, с която подсъдимият Христос Боскос бе осъден на 2 години лишаване от свобода условно с 4 години изпитателен, както и лишаване от правото да управлява МПС за срок от 3 години.

Вместо това му наложи административно наказание глоба в размер на 5000 лева и лишаване от правото да управлява МПС за срок от 3 години.

Присъдата е изменена и в частта, в която на другият подсъдим по делото Васил Калев е наложено наказание една година лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок, както и лишаване от правото да управлява МПС за 2 години.

Вместо това, съдът му налага административно наказание глоба в размер на 2500 лева и лишаване да управлява МПС за 1 година.

Двамата подсъдими бяха признати за виновни в това, че на 19 май миналата година на кръстовището на ул.”Победа” и ул.”Полк. Сава Муткуров” в Пловдив са нарушили правилата за движение и по непредпазливост и при условията на независимо съпричиняване са причинили на Катерина М. комплексна средна телесна повреда.

В официално съобщение до медиите, от съдът посочват, че за изготвяне на съдебния акт, Окръжният съд е взел предвид следното:

За престъплението по чл.343 ал.1 б „Б” пр.2 вр. с чл. 342 ал.1 от НК, което е непредпазливо, предвиденото в закона наказание е до 3 години лишаване от свобода или пробация.

В тези случаи при наличието на всички останали предпоставки по чл. 78А от НК, извършителят на престъплението ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се освобождава от наказателна отговорност на основание този член и му се налага административно наказание глоба с възможност за лишаване от правоуправление.

При наличието на тези предпоставки приложението на този институт не подлежи на преценка от съда, защото е императивно уреден в НК. Решението е окончателно, се посочва в официалното съобщение.

Намалиха присъдата на гръцкия студент блъснал ученичка на автобусна спирка
netinfo