Над 3000 пловдивчани се подписаха за Чиста Марица
Над 3000 пловдивчани се подписаха за Чиста Марица / Dariknews.bg

Две петиции-за Чиста Марица и за забрана на цианидите в минната индустрия, са внесени в Комисията по петиции на Народното събрание. Те ще бъдат разгледани утре, съобщи Васил Къдринов от „Коалиция за България без цианиди". Над 3000 пловдивчани са се подписали на петицията за Чиста Марица, под втората подписите са 14 хиляди, като те са от Пловдив, Пазарджик и други региони. Инциатори на подписките са  Граждански комитет за Чиста Марица, коалиция "България без цианиди" и политически клуб "Еко Пловдив". Те настояват парламентът да приеме забрана на използването на цианиди в минните и металургични предприятия. По думите на Васил Къдринов това отдавна е факт в Германия, Чехия и Унгария.

Основните замърсители на реките Тополница и Марица - мините и предприятията в Средногорието, трябва да преустановят дейността си, докато не бъдат изградени ефективни пречиствателни станции, категоричен бе Къдринов.

Той обеща да предостави сканадални научни кадри за ежедневното замърсяване на язовир Тополница, от който  черпят поливна вода всички жители на Пазарджишка област. Според Къдринов правителството незабавно трябва да вземе мерки.